Změny v dani z věcí nemovitých pro rok 2024

Změny v dani z věcí nemovitých pro rok 2024

Blíží se nám rok 2024 a s ním přichází i řada změn, které se týkají zdanění nemovitostí. Jak již jistě víte, z článků v předchozích newletterech nebo našeho Explicitního magazínu, v ČR jsou všichni majitelé nemovitostí povinni platit tzv. Daň z věcí nemovitých.

Než přejdeme k výčtu změn, které platí pro rok 2024, pojďme si připomenout, co to vlastně daň z věcí nemovitých vlastně je a koho se týká.

Jedná se o tzv. majetkovou daň, kdy je zdaněno držení neboli vlastnictví nemovitosti (pozemku, budovy, stavby nebo její části - bytové či nebytové jednotky).

Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok a majitel, který získal nemovitost a vlastní ji k 1.1. daného roku, musí podat daňové přiznání k 31.1. daného roku s tím, že daň se musí zaplatit do 31.5.2023 (v případě, že daň přesahuje 5000,- Kč, tak je možné splátku rozdělit na dvě, jednu v květnu, druhou poté v listopadu).  Přiznání k dani se dělá pouze jednou po nabytí, další roky Vám úřad vyměří daň automaticky, pokud jste nadále vlastník nemovitosti, výjimkou je situace, kdy se hodnota nemovitosti změnila (například výstavbou domu na pozemku, přístavbou ke stávající nemovitosti, změnou užívání pozemku - zahrada na stavební parcelu atd.), pak je třeba podat nové daňové přiznání. Pokud jste nemovitost prodali, tak povinnost podání přiznání k dani z nemovitých věcí přejde na nového majitele. Vy ovšem musíte dát finančnímu úřadu na vědomí, že již nejste vlastníkem, aby Vám daň nevyměřili automaticky.

Peníze z těchto daní jsou určeny pro místní rozpočty obcí v jejichž katastru daná nemovitost leží.

A jak se tedy určuje kolik mají majitelé platit?

Výše daně je určena sazbou daně za 1 m² dle velikosti nemovitosti a tato sazba je ještě vynásobena dvěma koeficienty:

- tzv. základní, dle velikosti obce ve kterém se daná nemovitosti nachází, a který je pevně stanoven dle počtu obyvatel - Praha jako největší obec v ČR má nejvyšší koeficient 4,5. Zlín má základní koeficient 3,5

- tzv. místní koeficient, který mají jednotlivé obce možnost upravit dle svého uvážení a stanovit jej v různé výši pro různé lokality a pozemky, například průmyslové stavby nebo stavby, které mají významný dopad na životní prostředí mohou mít vyšší koeficient než například obytné domy ve stejné lokalitě.

A co vás tedy čeká a nemine, pokud vlastníte nemovitost v roce 2024?

Změny se dají rozdělit na ty, které přináší novela zákona o daních z nemovitých věcí, jež součástí tzv. vládního konsolidačního balíčku a jsou tedy platné pro celou ČR a pak ty změny, které si skrze výše zmíněné koeficienty rozhodly jednotlivé kraje a obce.

Začněme tím tzv. konsolidačním balíčkem.

Novela přináší celkově 40 změn, které se týkají změn sazeb, zavádí se inflační koeficient, ruší osvobození od placení daně zrušením spousty výjimek u některých nemovitostí, dále se nově definuje tzv. podlahová plocha nemovitosti, upravují se typy pozemků, u některých nemovitostí se upravuje kdo má být poplatníkem daně, zvyšuje se minimální celková daň za spoluvlastnický podíl a mnoho dalších.

Nejvýznamnější změnou je zvýšení sazby daně, ta se zvyšuje o různou hodnotu pro rozdílné typy nemovitostí, ale v průměru jde o zvýšení o 80%, tedy poměrně výrazné.

Pro příklad si vezměme nemovitost typu H, což je – budova obytného domu – rodinný dům, bytový dům nebo obytná část zemědělské usedlosti (skupina obytných budov):

zvyšuje se pro rok 2024 na 3,50 Kč za 1 m²oproti původními 2,00 Kč za 1 m². A samozřejmě tato sazba se dále násobí těmi koeficienty (dle velikosti obce a tím místním koeficientem).

Další důležitou novinkou je zavedení tzv. inflačního koeficientu, ten je pro rok 2024 na 1,0 pro všechny nemovitosti a tak nám pro rok 2024 výši daně neovlivní, ale v dalších letech již ano a bude vlastníkům nemovitostí daň každoročně zvyšovat o inflaci, tak jak ji známe (výjimku tvoří zemědělská půda, kde je inflační koeficient vždy 1,0).

Peníze do místních rozpočtů nově budou proudit i z nemovitostí, které byly dosud od daně z nemovitostí osvobozeny, například z pozemků sloužících pro asanaci odpadů, třídění odpadů nebo pozemků určených pro povolenou skládku. Tyto byly novelou zákona vyňaty z nemovitostí, které jsou od placení daně osvobozeny.

Další změnou zákona, která stojí za zmínku je definice tzv podlahové plochy:

Podlahovou plochou zdanitelné jednotky se pro účely daně z nemovitých věcí rozumí podlahová plocha:

a) evidovaná v katastru nemovitostí, bez ohledu na to, zda odpovídá skutečnému stavu,

b) uvedená v prohlášení vlastníka, bez ohledu na to, zda odpovídá skutečnému stavu, pokud podlahová plocha není v katastru nemovitostí u zdanitelné jednotky evidována,

c) odpovídající skutečnému stavu zdanitelné jednotky, pokud podlahová plocha není v katastru nemovitostí u zdanitelné jednotky evidována ani není uvedena v prohlášení vlastníka.

Jak jsem již zmínil, změn je celkově 40 a všechny změny včetně jednotlivých sazeb pro různé  druhy nemovitosti naleznete přehledně na webu financnisprava.cz.

Zvýšení daně v souvislosti s úpravou koeficientů

O kolik nám zvýší daň tzv. konsolidační balíček již víme, ale ještě nám zbývá si popsat zvýšení,  o kterém se nerozhodlo v Praze ve Strakově akademii, ale o zvýšení, které se odhlasovalo na radnici ve vašem městě, zvýšení tzv. místních koeficientů.

Zvýšení místních koeficientů není všude stejné, některé obce využili možnosti zvýšit koeficient jen určitým lokalitám (například nemovitostem, na kterých stojí velké hypermarkety, a které sebou nesou negativní externality jako například vyšší koncentrace automobilové a nákladní dopravy a s tím spojené vyšší náklady na údržbu přilehlých městských komunikací.)

Zde je přehled všech místních koeficientů pro Zlínský kraj:

U Zlína je u místní koeficient v rozmezí 2-2,9, s tím, že 2 mají vzdálenější lokality jako např. Salaš či Lhotka a 2,9 pak nemovitosti v centru Zlína.

Můžeme tedy říci, že obce budou mít díky těmto změnám zvýšené příjmy do obecních rozpočtů. Lidově řečeno vládní politici spolu s vedením místních radnic se rozhodli prostě sáhnout hlouběji do kapes majitelů nemovitostí a vytáhnout z nich více peněz do společné obecní kasy. Je tedy v zájmu nejen majitelů nemovitostí, ale i všech občanů, aby dohlédli na to, že tyto peníze navíc  se “neprojí”, ale budou využity k rozvoji dané obce.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategii a rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: