Nenechte vaši nemovitosti propadnout státu

Nenechte vaši nemovitosti propadnout státu

Jak jistě víte, vlastníkem nemovitosti je osoba, která je zapsaná v katastru nemovitostí. Ale málo se ví, že existuje velmi mnoho nemovitostí u nichž tento vlastník uveden není nebo jejich totožnost není spolehlivě ověřená.

Jak se taková situace vůbec může stát? Třeba lidskou chybou, kdy byl zápis do katastru proveden špatně, nepřesně, s chybějícími údaji atd. Většina těchto nepřesných zápisů pochází ještě z dob socialismu zejména pak z 50 let minulého století.

Nový občanský zákoník z roku 2014 stanovil 10 letou lhůtu pro ověření vlastnických práv nebo zahájení případných dědických řízení. Tato lhůta tedy vyprší 31.12.2023 a pokud nemovitost nebude mít identifikovaného vlastníka, tak propadne státu.

Nyní necelý měsíc před vypršením lhůty stále ještě zbývá v katastru  více než 114 tisíc nedostatečně identifikovaných osob na něž je zapsáno přes 140 tisíc nemovitostí. To je opravdu značný majetek, zejména se jedná o různá pozemky typu pole, louky, ale i drobné nemovitosti jako garáže, chaty, zahradní domky atd.

Seznam všech nedostatečně identifikovaných nemovitostí a vlastníků je dispozici na stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jak postupovat při hledání možného vlastnictví?

Dohledání nemovitostí neznámých vlastníků je třeba vždy začít podle místa, kde nemovitosti

leží. Seznam NIV (nedostatečně identifikovaných vlastníků)  naleznete na webu ÚZSVM v sekci Činnost ÚZSVM v záložce Nedostatečně identifikovaní vlastníci na adrese: www.uzsvm.cz/seznam-niv.

Domníváte-li se, že byste mohli být vlastníkem nemovitosti, shromážděte doklady, které svědčí ve prospěch vašeho vlastnictví. Můžete se obrátit na místně příslušné pracoviště ÚZSVM, které vám poradí, jaké dokumenty je potřeba nalézt a kde je vyhledat. Kontakty jsou uvedeny na webu na adrese: www.uzsvm.cz/kontakty.

 

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategii a rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: