Nájem z druhé strany – jak (ne)pronajímat

Nájem z druhé strany – jak (ne)pronajímat

K sepsání tohoto článku mě vedla osobní zkušenost „z druhé strany“, kdy můj kamarád hledal pronájem a poprosil mě o pomoc abych s ním pár prohlídek absolvoval a také mrknul na nájemní smlouvu, kterou by měl podepsat. Domluvili jsme se a já s ním absolvoval dvě prohlídky..

Musím říci, že to byla zajímavá a vlastně dosti překvapivá zkušenost. První prohlídka bytu byla přímo s majitelem, který svůj byt nabízel přes Facebook a Bazoš. Byt ukázal pečlivě, vše vysvětlil a sdělil podmínky nájmu. Pro potenciálního zájemce vše fajn, ALE on sám jako vlastník se neptal vůbec na nic! Jediný dotaz směřoval na termín nastěhování… Druhá prohlídka byla s makléřem jiné realitní kanceláře a tak jsem předpokládal, že budou padat dotazy od něj. Bohužel, prohlídku vedl majitel, z pozice zájemce jsme dostali veškeré informace, ale opět žádný dotaz na případného budoucího nájemce. Makléř se posléze venku zajímal pouze o to, jak rychle dokáže kamarád složit rezervaci – tedy provizi. Proč mě to překvapilo a proč si myslím, že je to špatně?

Vy, jako majitelé bytů a domů si do svých nemovitostí v hodnotě miliónů pouštíte naprosto neznáme lidi, a proto by obezřetnost a prevence měla být samozřejmostí, zejména v této době. Osobně se vždy pečlivě ptám na důvody stěhování, na zaměstnavatele a zdroj příjmu, na domácí mazlíčky, předchozí bydliště apod. A nejen to, před prohlídkou zájemce dostane k vyplnění dotazník, kde se jej na tyto věci ptám a na prohlídce již přesně vím, kdo přišel a nechám hovor plynout a jen si údaje ověřím. Navíc před podpisem smlouvy každého nájemce i jeho spolubydlící prověřuji v několika rejstřících na bezdlužnost a zda nemají exekuce!

Ve své správě mám necelé dvě stovky bytů a za celou dobu jejich správy, žádného neplatiče, nebo problémového nájemníka! Zde mám pro Vás několik základních bodů jak tohoto dosáhnout – třeba Vám budou inspirací, nebo měřítkem kdo by se o správu Vašeho bytu měl starat a jak.

  • Perfektní prezentace, která přiláká více zájemců a Vy si tak můžete vybírat i získat vyšší nájemné. Profesionální fotografie, 3D prohlídka, půdorys, vlastní web s dotazníkem..

  • Kvalitní inzerce na profesionálních realitních portálech. Občas využívám facebook také, ale upřímně – více než 90 % zájemců z facebooku jako nájemce vlastně nechcete. Proto je důležitá inzerce i na placených realitních portálech jako např. www.sreality.cz

  • Organizace prohlídek a příprava bytu na prohlídku. Neběhejte na prohlídku s každým zájemcem zvlášť, udělejte si prohlídkové odpoledne, byt vyvětrejte ukliďte ať se tam případný nájemce cítí dobře.

  • Dejte na svůj pocit. Ptejte se a komunikujte, dejte na své sympatie – je to člověk se kterým chci dlouhodobě komunikovat, a svěřit mu svůj byt, budeme umět spolu vyjít až se např. pokazí lednice apod.. Pokud například nájemce extrémně spěchá, nic ho nezajímá a jen opakuje, že peníze nejsou problém a hned to bere – zbystřete…

  • Dobře vyberte a prověřte! Nebojte se odmítnout zájemce u kterých si nejste 100% jistí, že jsou ti praví, raději počkejte pár dní na vhodnější. Před podpisem smlouvy prověřte zájemce zda není vedený jako neplatič, nebo nemá exekuce..

  • Sepište kvalitní smlouvu a předávací protokol. Nechte si vypracovat kvalitní smlouvu, která Vás, jako majitele co nejvíce ochrání. Sepište důkladně předávací protokol, v jakém stavu byt a jeho vybavení nájemce přebírá a vždy sepište stavy měřidel energií.

  • Užívejte si svůj nájem se super nájemcem bez starostí.


Na každý bod by se dal napsat samostatný článek, nicméně věřím, že i tak Vám může být inspirací – cíl je vždy jediný, zajistit co nejvyšší nájemné a zároveň byt pronajmout prověřenému a solidnímu nájemci. Přeji Vám šťastnou ruku při výběru nájemce a nebo při výběru správce, který bude hájit Vaše zájmy.

Radek Motyka



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: