Co všechno se může pokazit na stavbě?

Co všechno se může pokazit na stavbě?

Asi si po přečtení nadpisu tohoto článku říkáte, že se na stavbě opravdu může pokazit spousta věcí a svým způsobem máte pravdu. Přeci jen stavba, jako každá jiná činnost, má své zákonitosti, pravidla, postupy a nástrahy. A pokud tyto potřebné informace, vědomosti a data nemáte, může se na stavbě pokazit opravdu VŠECHNO. Řekneme si na co si dát pozor, abyste měli co nejklidnější průběh stavby vašeho vysněného domu.

Pojďme si nejdříve projít fáze, ze kterých se stavba skládá. Na začátku stavbu vytyčíte a vykopete základy. Po výkopech uděláte základy, na kterých následně provedete hydroizolace a můžete začít zakládat nosné stěny. Poté pokračujete buď se stropem dalšího patra a dalšími nosnými stěnami, nebo budete dělat rovnou střechu. Když máte střechu hotovou, můžete nechat zaměřit a vyrobit okna. Než vám okna vyrobí a namontují, budete dělat rozvody vody, kanalizací (lidově “odpadů”) a elektrorozvodů (případně rozvodů technologií jako klimatizaci nebo rekuperace). Už máte i okna, tak se pustíte do omítek, podlah a podhledů. Máte dostatečně suché omítky a podlahy a můžete tedy pokládat obklady a dlažby. Vymalujete, položíte podlahy, namontujete záchody, umyvadla atd. Jako jednu z posledních částí uvnitř namontujete vnitřní dveře a zkompletujete světla, zásuvky a vypínače. Venku mezitím uděláte fasádu a venkovní úpravy. Máte hotovo. Gratuluji, můžete se nastěhovat.

Přijde vám to celkem snadné, že těch “pár” věcí zvládnete naplánovat a udělat, případně si je pohlídat. Vypišme si postupně několik věcí, které se mohou v průběhu stavby pokazit. Začněme již od vytyčení stavby, kde si musíte ověřit, zda-li výškové osazení na projektu odpovídá skutečnosti a inženýrské sítě jsou v takové poloze a výšce, jak je uvedeno v projektu, aby se vám nestalo, že si uděláte rozvody a vyvedení kanalizace ze základu pod úrovní napojení na obecní kanalizační řád. Pokračujeme dál k výkopům, kde je opět několik hlavních úskalí (špatná - neúnosná zemina, překopete výkopy, budete mít vysokou hladinu podzemní vody atd.).

U základů správně nezajistíte bednění, které vám pak nemusí vydržet tlak betonu při jeho ukládání do bednění, a vy budete muset dělat nákladné opravy (bouraní, nové bednění, nová betonáž). Dále zabetonujete nerovně základovou desku a budete muset srovnávat založení svislých, a až následně při realizaci podlah pak řešit jejich vyrovnání.

Máte základy a jde se zdít. Založíte křivě 1. řadu zdiva, a pak už se to s vámi poveze po celou dobu zdění. Dále si nebudete řádně kontrolovat svislosti a pravé úhly, to bude znamenat následné vícenáklady při realizaci vnitřních omítek a venkovní omítky/fasády, abyste tyto nerovnosti srovnali. Nebudete dodržovat vazby a převazby zdiva, a tím ohrozíte únosnost stavby.

Po zdivu následuje tzv. věnec, který dostatečně neprobetonujete, a ještě k tomu ho zabetonujete nerovně. To vám způsobí problémy při realizaci střechy. Když už jsme u střechy, tady si to už asi opravdu sami nezvládnete realizovat, takže oslovíte tesaře, na kterém budete chtít co nejvíce ušetřit, a tak vezmete někoho s podezřele nízkou cenou, a poté se budete nad výsledkem chytat za hlavu, přičemž vás střecha po opravách bude stát dvakrát tolik.

Dejme tomu, že máte zatím všechno v pořádku. U oken by se vám snad nic nemělo stát :). Tak budete dělat vnitřní rozvody, u nichž to budete chtít uspěchat a neuděláte všechny potřebné zkoušky (topná, tlaková) a problém zjistíte, až budete mít vše hotovo. To není nic příjemného.

A jdeme do závěru a to na vnitřní dokončovací práce. Špatně uděláte podlahu a budete ji srovnávat. Uděláte křivě omítky, kvůli čemu pak neosadíte například vnitřní dveře. Uděláte křivě obklady a spáry a budete se na to dívat celou dobu, co tam budete bydlet.

Výše jsem vám uvedl pouze část toho, co všechno na stavbě se může pokazit, a co je potřeba mít na mysli, když se například rozhodnete stavět dům svépomocí, abyste pocitově ušetřili, přičemž ve finále můžete zaplatit více než v případě, kdy vám bude dům stavět kvalitní firma, která má poctivé řemeslníky. Když stavíte s firmou, tato rizika na sebe bere daný dodavatel, což by měl nezanedbatelný důvod k tomu zvolit toho řešení. Stavba domu je ve finále náročná činnost, zvlášť když nevíte přesně co a jak má na sebe navazovat. Do procesu stavby dále vstupuje velké množství možných vnějších vlivů (např. aktuální vývoj cen za stavební materiály či rozmary počasí), se kterými je rovněž zapotřebí nějakým způsobem počítat. Rád podotýkám, že ve stavebnictví platí, že každá stavba domu je naprosto individuální a je vždy nádhera vidět, jak vám před očima roste vysněný dům, kde budete ve většině případů žít až do konce vašeho života a prožívat všechny své radosti a starosti. Kde budete vychovávat své děti, odpočívat po práci a setkávat se s přáteli.

Přeji vám co nejhladší průběh stavby VAŠEHO DOMU.

Jakub Šmeidler
Explicit Stav



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: