S Explicitem za nevšední architekturou - Santiago Calatrava

S Explicitem za nevšední architekturou  - Santiago Calatrava

Dnes si představíme jednoho z nejvíc kontroverzních architektů a inženýrů současnosti Santiaga Calatravu.

Santiago Calatrava Valls se narodil 28. července 1951 ve Španělsku a je známý především jako návrhář mostů, vlakových nádraží, letištních terminálů, ale mezi jeho díly najdeme i muzea a mrakodrapy. Calatrava v sobě kombinuje profesi architekta návrháře, stavebního inženýra a také jeho velkou lásku k sochařství.

Calatravovy stavby jsou monumentální až rozmáchlé, vyžadují hodně prostoru a jsou nezřídka předmětem kritiky kvůli neúměrným nákladům na jejich výstavbu. A tak se poměrně často  stává, že po dostavbě následuje řada soudních sporů zejména kvůli překročení rozpočtu.

Mnozí kritici ale současně uznávají, že stavby samotné jsou pozoruhodné a stávají se dominantou dané čtvrti či části obce a reprezentují hodnotu, která dále roste v čase.

Montjuic - telekomunikační věž, Barcelona, Španělsko

Tato telekomunikační věž byla postavena pro potřeby Olympijských her v Barceloně a je na ní patrné propojení inženýrského a sochařského umění.

Strunový most, Jeruzalém, Israel

Závěsný most pro tramvajovou a pěší dopravu je specifický díky svému jedinému 118m vysokému pylonu, na němž drží všech 66 ocelových lan, a který svým tvarem má připomínat harfu krále Davida. Zajímavostí také je, že v době dokončení se jednalo o nejvyšší stavbu v Jeruzalémě.

Most Alamillo, Sevilla, Španělsko

Závěsný železobetonový most přes řeku Guadalquivir na jihu Španělska byl postaven u příležitosti Expa ‘92. Je 250m dlouhý a lana jsou zavěšena na 142m vysokém pylonu.

Turning Torso, Malmö, Švédsko

Dekonstruktivistický mrakodrap, který se skládá z 9 částí, z nichž každá má 5 pater. Spodní 2 části jsou určeny pro kanceláře a zbylých 7 segmentů čítá 147 soukromých bytů. Jednotlivé segmenty jsou zatočeny ve směru hodinových ručiček a poslední segment je oproti přízemí otočen o 90 stupňů.

Muzeum zítřka, Rio de Janeiro, Brazílie

Vědecko-technické muzeum otevřelo brány návštěvníkům v roce 2015 a stojí v bývalé neblaze proslulé a velkou kriminalitou postižené přístavní čtvrti a je dokladem toho, že i odloučená část města se dá vhodným způsobem rekultivovat a zatraktivnit. Dnes patří tato přístavní čtvrť k nejvíce vyhledávaným adresám ve městě i díky neotřelému designu muzea navrženého Calatravou.

Nádraží World Trade Center, New York, USA

Budova nádražního komplexu železniční, autobusové a metro dopravy. Postavena byla na místě staré stanice, zničené při atentátu na věže WTC 11.9.2001. Nádražní budova zvaná Oculus obsahuje samozřejmě kromě dopravy i komerční prostory a je umístěna mezi nově postavenými mrakodrapy WTC2 a WTC3.

A co Vy? Máte nějakou oblíbenou zajímavou budovu nebo stavbu? Nebo byste chtěli jednou bydlet v domě, který navrhl slavný architekt?

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: