S Explicitem za nevšední architekturou - Frank Gehry

S Explicitem za nevšední architekturou - Frank Gehry

Pojďme si říci něco o zajímavé architektuře. U nás v Explicit reality mají makléři samozřejmě právnické a technické znalosti o nemovitostech, ale kromě toho se v naší kanceláři zajímáme o příbuzné obory spjaté s realitami, jako jsou například energetika, stavebnictví nebo architektura. A právě pro fanoušky zajímavých a netradičních nemovitostí jsem si připravil seriál, ve kterém se seznámíme se světovými architekty a jejich slavnými díly.

Jako prvního jsem si vybral americko-kanadského architekta Franka Gehryho. Zejména proto, že je autorem (dle mého názoru) jedné z nejhezčích budov v České republice - Tančícího domu na pražském nábřeží.

Ephraim Owen Goldberg, jak se Frank Gehry jmenoval, než si na popud své první ženy změnil jméno, se narodil v kanadském Torontu 28. 2. 1929 a letos tak oslavil úctyhodné 93. narozeniny. Během života se přestěhoval do Los Angeles, studoval urbanismus na Harvardu, ale působil i v Paříži.

Je znám jako autor několika slavných muzeí, ale stavěl i pro soukromé subjekty. Pojďme si představit některé z jeho nejznámějších děl.

Guggenheimovo muzeum, Bilbao, Španělsko

Guggenheimovo muzeum v baskickém přístavním městě Bilbau je muzeum moderního umění. Světlo světa spatřilo v roce 1997 v průmyslové části města, uprostřed loděnic, doků a ocelářských továren. Muzeum láká do dříve nevlídného průmyslového města statisíce návštěvníků ročně.

Tančící dům, Praha, Česká republika

Tančící dům jinak též zvaný  Ginger and Fred, podle slavných tanečníků Freda Astaira a Ginger Rogersové. Gehry byl ke spolupráci na projektu přizván Vlado Milunićem (českým architektem chorvatského původu) a Václavem Havlem, kteří se tak zasadili o vznik této netradiční stavby. 

Frank Gehry se Milunićem nechal zlákat ke spolupráci s tím,  že „pro zemi, jež dala Americe Jaromíra Jágra, udělá cokoli“. Na interiérech se podílela slavná architektka Eva Jiřičná, která je dobře známá i obyvatelům Zlína a o které si určitě někdy povíme víc.

Stavba budila v ČR kontroverze ihned po svém vzniku, ale v zahraniční se dočkala mnohých ocenění. V roce 1996 získal Tančící dům nejvyšší ocenění v kategorii designu v anketě amerického časopisu Time nebo třeba deváté místo v žebříčku nejkrásnějších staveb světa v anketě britského listu Daily Mail.

Fondation Louis Vuitton, Paříž, Francie

Muzeum a kulturní centrum nadace Louis Vuitton stojí v Paříži na kraji Bouloňského lesíku. Stavbu provázelo mnoho kontroverzí, celkové náklady se z původnímu rozpočtu 100 milionů eur vyšplhaly až na osminásobek, a dokonce se podpora ze strany francouzského státu, který uhradil velkou část nákladů, stala předmětem soudního sporu. Budova je to ovšem úchvatná.

Lou Ruvo Center, Las Vegas, USA

Nejen muzea navrhuje Frank Gehry. V Las Vegas nechal podnikatel Larry Ruvo vytvořit na památku svého otce Lou Ruva (který umřel na komplikace s Alzheimerovou nemocí) budovu pro výzkum a léčbu neurologických onemocnění, která nese typický Gehryho rukopis.

A co vy? Máte nějakou oblíbenou zajímavou budovu nebo stavbu? Nebo byste chtěli jednou bydlet v domě, který navrhl slavný architekt?

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz

 



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: