Prohlídka nemovitosti s realitním makléřem

Prohlídka nemovitosti s realitním makléřem

Plánujete-li prodej své nemovitosti, přirozeně dojde i na otázku: Opravdu k tomu potřebuju služby realitní kanceláře? Nezvládnu to stejně dobře sám? Když pomineme vyřizování všech formalit, smluv a převodů, každý prodej zpravidla zahrnuje také prohlídky nabízené nemovitosti s potenciálními zájemci. Pojďme si poodhalit, co to obnáší…

V případě, že si nemovitost prodáváte sami, jste nuceni podstupovat následující nepříjemnosti. Musíte se přizpůsobovat zájemcům, hlavně jejich času, vzít si volno v práci, zrušit trénink nebo své pravidelné aktivity. A co teprve váš čas s rodinou… Vše musí stranou, jinak potenciální kupující ztratí zájem.

Z mé zkušenosti je velmi pravděpodobné, že ze 13 zájemců, kteří vám do telefonu potvrdí svůj zájem a chtějí prohlídku, přijde jenom 5. Musíte také počítat s tím, že do vaší nemovitosti budou chodit cizí lidé, které neznáte a vidíte je poprvé. Ve snaze svoji nemovitost prodat jim ukážete celý dům či byt, což znamená, že jim odhalíte téměř celé své soukromí. Staly se už i případy, že se za takové zájemce vydávali profesionální zloději, kteří si takto přišli prozkoumat terén pro svůj další lup. Stává se, že někteří z volajících o koupi vaší nemovitosti vůbec neuvažují, ale na prohlídku přijdou jen proto, že se chtějí podívat, jak to u vás vypadá. A dál už se neozvou. Počítejte také s tím, že někteří zájemci začnou operovat s cenou již na prohlídce a budou se snažit dostat vás na neúměrně nízkou hodnotu. Přijdou i ti, kteří mají opravdový zájem. Řeknou, že se musí informovat v bance o svém úvěru, a za týden zavolají s nemilou zprávou „úvěr nám byl zamítnut“.

Informujeme se předem

Po několika prohlídkách zjistíte, že vás takový prodej začíná spíše obtěžovat a jste z toho rozladěni. V některých případech ztratíte trpělivost, což se projeví ve vašem jednání s dalšími zájemci. Z těch 13 zájemců může být pouze jeden, který by nemovitost opravdu koupil, ale zrovna u něj už možná po předchozích prohlídkách nebudete mít náladu odpovídat na všechny otázky. A tím si můžete celý prodej opravdu zkomplikovat. 

Pokud vám prodej zprostředkovává realitní makléř, prohlídky za vás vyřeší a ušetří vám spoustu starostí, tzn. spoustu vašeho času. Navíc každý profesionální makléř musí být ze zákona pojištěn, a tím i případné škody vzniklé při nebo po prohlídkách jsou na jeho odpovědnost. Další nespornou výhodou je, že ještě před prohlídkami necháme zájemce vyplnit krátký dotazník. Předem tedy máme základní informace třeba o tom, jakým způsobem chtějí koupi financovat a zda mají úvěr již předschválený. Ptáme se také na účel koupě nemovitosti. Tím zaprvé každého, kdo navštíví vaši nemovitost, evidujeme a zadruhé se vyvarujeme zájemců, kteří se chtějí jen podívat nebo nedosáhnou na hypotéku. Pak už jdeme na prohlídku se zájemci, kterým se při prezentaci vaší nemovitosti 100% věnujeme a odpovídáme na jejich otázky.

A že těch otázek obvykle není málo.

A že těch otázek obvykle není málo. Některé z nich si prohlédněte níže:

  • Jaká je vybavenost v místě nemovitosti? (obchody, služby, škola, školka, MHD, vlak)
  • Jací jsou sousedé?
  • Co zajímavého je v okolí nemovitosti?
  • Proč se nemovitost prodává?
  • Co právní záležitosti? (vlastnictví, věcná břemena, exekuce, sídlo firmy)
  • V jakém stavu je nemovitost? (statika, zdivo, základy, sklep, hydroizolace, tepelná izolace, střecha, krovy, okapy)
  • A co interiérové záležitosti? (vlhkost zdí, podlahy + výška místností, elektřina + hodnota jističe, rozvody vody + studna, odpady, topení, koupelna + WC, stav komínů, vybavení interiéru)
  • Jak je na tom zahrada? (úrodnost půdy, stromy)
  • Jaká je energetická náročnost nemovitosti a spotřeba všech energií?
  • Kdy byla nemovitost postavena a kdy proběhly případné rekonstrukce?
  • Máte projektovou dokumentaci k nemovitosti?
  • Je zde zaveden internet a jaký?

Na všechny tyto otázky by měl být profesionální makléř připraven a měl by zcela bez váhání umět dát odpověď, v lepším případě přímo dokument prokazující danou skutečnost.

Katalog poskytne odpovědi

U nás v Explicit Reality tvoříme ke každé prohlídce tzv. „Prohlídkový katalog“, který obdrží všichni zájemci. Zde najdou v písemné podobě odpovědi na obvyklé otázky včetně dokumentů, jsou-li k dispozici, k případné pozdější rozvaze. Při prohlídkách využíváme i další marketingové pomůcky, jako jsou letáčky, bannery, rohožky, návleky na boty aj., s potiskem naší společnosti. V neposlední řadě je k dispozici také poradenský servis našeho partnera Explicit Invest, jehož finanční poradci s makléři prohlídky absolvují. Postaráme se o všechny zájemce, aby se při prohlídce cítili příjemně a mohli tak pohodlně nasávat atmosféru vámi prodávané nemovitosti.

Váš férový makléř David Kašný

Realitní makléř

david.kasny@explicitreality.cz

tel. 608 558 655



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: