Nové možnosti dotace na fotovoltaiku v roce 2024

Nové možnosti dotace na fotovoltaiku v roce 2024

V roce 2024 se otevírá zajímavá příležitost pro vlastníky domů a stavebníky, kteří zvažují instalaci fotovoltaických elektráren. Program Nová zelená úsporám nabízí nové možnosti financování a podpory pro ty, kteří chtějí využívat sluneční energii a snižovat své náklady na elektřinu. V tomto článku se dozvíte, jak fungují nové dotace pro fotovoltaické elektrárny a jak je možné je využít.

Maximální výše dotace stoupla

Významnou novinkou v programu Nová zelená úsporám v roce 2024 je zvýšení maximální výše dotace na fotovoltaické elektrárny. Dříve platilo, že výše dotace byla omezena na 200 000 Kč za 1 kWp instalovaného výkonu. Nyní je limit zvýšen na 300 000 Kč za 1 kWp nainstalovaného výkonu. To představuje významný nárůst finanční podpory, která může být poskytnuta při instalaci fotovoltaických elektráren.

Podpora pro nově postavené elektrárny

Tato výše dotace však platí pouze pro nově postavené a zaplacené fotovoltaické elektrárny o výkonu od 100 kWp do 1 MWp. Tato změna má za cíl podpořit větší fotovoltaické projekty a zvýšit jejich efektivitu. Pokud plánujete instalovat menší fotovoltaickou elektrárnu, stále můžete program využívat, ale dotace bude nižší.

Žadatelé o dotaci

Dobrou zprávou je, že o dotaci mohou žádat nejen majitelé domů, ale také stavebníci, kteří svůj rodinný dům teprve staví. Termín podání žádosti o dotaci není vázán na dokončení nemovitosti (kolaudaci). To znamená, že žádost lze podat před zahájením stavby či úpravy domu, během stavby/rekonstrukce i po jejich skončení. Toto zajišťuje, že i ti, kteří již mají fotovoltaickou elektrárnu v plánu, mohou využít tuto podporu.

Omezení výše dotace

Je však důležité mít na paměti, že celková výše podpory je omezena na maximálně 50 % hlavních přímých realizačních výdajů. Pokud navíc čerpáte dotační bonusy, je celková výše podpory omezena na maximálně 60 % všech realizačních výdajů. To znamená, že i přes velký nárůst maximální výše dotace budete nést určitou část nákladů na instalaci fotovoltaických elektráren sami.

Délka schválení dotace

Doba čekání na schválení dotace pro fotovoltaickou elektrárnu se skládá z několika etap. Nejprve je nutné podat registrační žádost a od tohoto okamžiku můžete očekávat přibližně dvoutýdenní prodlevu, než bude vaše žádost schválena. Po schválení registrační žádosti následuje podání plné žádosti, na což máte obvykle 90 dní.

Lhůta na podání plné žádosti vám dává čas na shromáždění všech potřebných dokumentů a informací k vašemu fotovoltaickému projektu. Po podání plné žádosti budou vaše nároky a podklady detailněji prověřeny, což může také nějaký čas trvat. Celkově lze očekávat, že proces schválení dotace může trvat několik měsíců, takže je dobré být trpěliví a pečliví při vyplňování formulářů a přípravě dokumentace.

Kdo má nárok na dotaci Nová zelená úsporám

Důležitou informací je, že dotační program Nová zelená úsporám může využít široká skupina žadatelů. Mezi ně patří:

 - všichni občané České republiky,

 - majitelé a stavitelé rodinných a bytových domů,

 - majitelé rekreačních objektů, které slouží k trvalému bydlení,

 - vlastníci řadovek,

 - příspěvkové organizace.

Rozšíření skupiny oprávněných žadatelů výrazně zvýšilo dostupnost dotací pro fotovoltaické elektrárny a umožňuje více lidem využívat sluneční energii a snižovat své náklady na elektřinu.

Profesionální podpora při podání žádosti 

Pokud se rozhodujete pro instalaci fotovoltaických elektráren a využití dotačního programu Nová zelená úsporám a máte zájem o konzultaci či podrobnější informace, neváhejte se na nás obrátit.

Ve firmě FKSPOJOVÁK s.r.o. máme s tímto programem zkušenosti a rádi vám pomůžeme s vyřízením dotace i instalací fotovoltaiky. 

Jsme tu pro vás.

Martin Kučera

Ředitel společnosti FKSPOJOVÁK s.r.o.

www.fkspojovak.com



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: