Není Lino jako Lino, aneb vyznáte se v podlahách

Není Lino jako Lino, aneb vyznáte se v podlahách

Přemýšlíte o rekonstrukci podlah svého bytu nebo máte v plánu stavět nový dům? Nebo si vybíráte byt v novostavbě a zajímá Vás kvalita použitých materiálů?

Dnes si povíme něco o podlahových krytinách, vysvětlíme si rozdíl mezi Linem, vinylovou a PVC podlahou a laminátovoou podlahou a podíváme se na výhody a nevýhody jednotlivých materiálů a na co si při výběru dávat pozor.

Nejběžnější typy podlahových krytin

Lidé si často pletou jednotlivé podlahové krytiny a nesprávně nazývají všechny obecným názvem Lino. Ale to je nepřesné, stejně jako nazývat všechny jeansy Rifle nebo všem vířivkám říkat Jacuzzi. Pojďme si v tom tedy udělat pořádek co je co ?

Dřevěné podlahy - nejdražší, ale zároveň nejekologičtější a nejpříjemnější varianta podlahových krytin, mohou mít různé formy, jako například parkety. Dřevo je měkké a tedy nepříliš odolné a vyžaduje vyšší náklady na údržbu než jiné typy podlahových krytin.

Laminátové podlahy - se vyrábí z kombinace dřeva, potištěného papíru a pryskyřice, jsou o něco levnější než dřevěné podlahy, ale stejně jako dřevěné podlahy jsou choulostivé na vlhkost. Oproti dřevěným podlahám se vyrábějí ve velkém množství barevných odstínů a vzorů.

Linoleum - ač je průmyslově vyráběné, pro výrobu se používají přírodní suroviny jako dřevitá moučka, minerálních plniva a lněný oleje –  dá se o něm tedy říci, že je ekologicky šetrné. Lino je měkký materiál, který je příjemný na dotek i na došlap, ale díky své měkkosti je  choulostivé na oděrky atd. Známe je též pod značkou Marmoleum, které je z více než 97%  přírodního původu.

PVC podlahy -  podlahy z PVC (zkratka polyvinylchlorid) jsou narozdíl od lina vyráběny z umělých surovin. Jejich výhodou je snadná údržba a především nízká cena, ovšem u PVC podlah je potřeba dávat pozor na množství a  obsah nebezpečných látek tzv. Ftalátů o kterých si povíme více níže v článku.

Vinylové podlahy - vinylové podlahy jsou složením podobné jako PVC, ale kvůli odolnosti se do nich ještě přidávají příměsi na bázi skelného vlákna. Jsou tak pevnější, odolnější a nevadí jim ani vyšší vlhkost, takže se dají použít i jako alternativa k dlažbě třeba do koupelen.

Pozor na škodlivé Ftaláty

Nejlevnější z výše uvedených krytin jsou podlahy z PVC a vinylu . Díky výhodné ceně jsou nejpopulárnější podlahovou krytinou u všech novostaveb nebo při rekonstrukcích, ale zde je třeba se mít na pozoru a ověřit si, zda jsou skutečně zdravotně nezávadné. PVC a vinylové podlahy totiž obsahují tzv. ftaláty.

Ftaláty, nebo také estery kyseliny ftalové, se používají jako změkčovadla při výrobě plastů. Propůjčují jim měkkost, pevnost, průhlednost i odolnost. Kromě již výše zmíněných podlah najdeme ftaláty i v dalších produktech jako:

  • kosmetika - šampóny, deodoranty, parfémy, laky na vlasy,
  • čisticí prostředky,
  • oblečení, hračky, pastelky,
  • stavební materiály – barvy, tapety, kabely, trubky,
  • zdravotnické potřeby,
  • potraviny.

Bohužel Ftaláty patří mezi obzvláště škodlivé látky, ale lobby výrobců dokázala prosadit, že se mohou používat i když je negativní působení ftalátů na lidský organismus dobře popsáno. Jsou ale stanoveny přísné limity pro určité produkty, například hračky a produkty určené pro děti nebo zdravotnické potřeby, kde je určena maximální povolená hranice pro množství ftalátů v daném výrobku.

„Nežádoucí působení ftalátů je prokázáno řadou výzkumných pracovišť. Z nežádoucích efektů je možno jmenovat například rozvoj cévní arterosklerózy, poškození jater, ledvin, poškození schopnosti reprodukce. Navíc ftaláty zvyšují pravděpodobnost výskytu nádorových onemocnění,” říká vědec Kamil Ševela, který se výzkumu působení ftalátů na lidské zdraví věnuje.

I přesto, že ty nejškodlivější ftaláty jako například diisobutylftalát (DIBP), di(2-ethylhexyl)ftalát (DEHP), benzylbutylftalát (BBP) a dibutylftalát (DBP) jsou již úplně zakázány, ftalátů je velké množství a mnoho z nich je stále při výrobě používáno a výsledné výrobky je tak obsahují. Navíc pro podlahové krytiny není určena žádná maximální přípustná výše, i přesto že ftaláty v nich obsažené se mohou snadno uvolňovat. Při chození a pobytu v místnostech tedy dochází ke kontaminaci, ať už požitím, vdechnutím nebo kontaktem přes kůži. Tímto způsobem si  ukládáme škodliviny do těla a to bohužel dlouhodobě.

Zodpovědní výrobci a certifikace

Proto se vyplatí si při výběru podlahových krytin z PVC dát pozor a informovat se kolik ftalátů a jakých výrobek obsahuje. Zodpovědní výrobci sami našli (díky tlaku spotřebitelů a různých zdravotnických organizací) způsob jak množství ftalátů zcela minimalizovat a dokonce se podařilo vytvořit systém certifikací, který Vám může velmi snadno pomoci vybrat podlahu z PVC, která vás finančně nezruinuje a současně se nebudete muset bát nežádoucích škodlivých účinků na Vaše zdraví. 

Mezi nejznámější certifikáty nezávadnosti patří Blauer Engel, dále pak GreenGuard, Indoor air comfort a nebo FloorScore. Pro podlahy v místnostech, kde se vyskytují (děti školky, jesle atd.) je maximální přípustná hranice stanovena na úroveň 60 μg/m³ = 0,05 ppm. Pokud tedy podlahy obsahují těkavých látek méně, dá se hovořit o bezpečném prostředí. Doporučuji tedy  od výrobců požadovat certifikáty na úrovní FloorScore nebo Greenguard Gold.

Ať už tedy plánujete rekonstrukci nebo koupi nového bytu, určitě se u prodejce informujte jaké podlahy a z jakých materiálů jsou součástí dodávky a zda-li jsou certifikované jako zdravotně nezávadné.


Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

tel.: +420 778 460 382

e-mail: ladislav.barcuch@explicitreality.cz

 



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: