S Explicitem za nevšední architekturou - Nejvyšší budovy světa - část první od roku 1889 do 1971

S Explicitem za nevšední architekturou - Nejvyšší budovy světa - část první od roku 1889 do 1971

Dnes se podíváme až do oblak, na vrcholky nejvyšších budov, které člověk vyprojektoval a postavil. V této první části začneme známou Eiffelovou věží, tzn. v roce 1889 a představíme si každou další budovu, která se po dokončení mohla pyšnit titulem Nejvyšší budova světa až do roku 1971. Nejvyšší budovy světa postavené ve na přelomu 21. století a později si pak představíme v příštím vydání.


Eiffelova věž, Paříž Francie (1889)
Známá dominanta Paříže, pojmenovaná po svém konstruktéru Gustavu Eiffelovi byla postavena v letech 1887-1889 u příležitosti Světové výstavy a byla vysoká 300,65m. V době vzniku měla řadu odpůrců, pařížané ji považovali za odpudivou stavbu a doufali, že bude odstraněna dle plánu po dvaceti letech v roce 1909, ale Gustavu Eiffelovi se podařilo pro věž najít další uplatnění jako vysílač. Antény pro rozhlasové a televizní vysílání postupně zvýšily výšku věže až na dnešních 330m. Budova je stále vedena jako dočasná a vlastník si musí vždy po uplynutí koncese žádat o prodloužení povolení k provozování stavby, ale díky funkci vysílače a turistické atrakce, která přiláká na 7milionů návštěvníků ročně se “La dame de fer" neboli Ocelová dáma nemusí o svou budoucnost obávat.

Chrysler Building, New York City, USA (1930)

První výškovou budovou - mrakodrapem, která překonala po svém dokončení Eiffelovu věž byla Chrysler building postavená ve čtvrti East side na newyorském Manhattanu. Budovu nechal postavit Walter Chrysler, zakladatel automobilky Chrysler, nicméně stavba byla financována a vlastněna soukromě, neboť si Walter Chrysler přál, aby ji zdědili jeho potomci. Budova, která je považována za ikonu stylu Art Deco, je vysoká 319m včetně antény. Stavba probíhala neskutečně rychlým tempem 4 patra za týden a bylo na ni použito více než 371 tisíc nýtů a více než 3,8 milionů cihel. Všichni architekti a investoři v té době chtěli získat titul nejvyšší budovy světa. Tohoto soupeření, medii nazývaného “Race into the Sky”, se účastnili též stavitelé 40th Wall Street building a Empire state building. Chrysler building díky rychlému tempu výstavby získala titul největší budova světa při svém otevření v 27. května 1930. Tento titul si však neudržela ani celý rok, neboť 1.5.1931 ji překonala Empire State building.

Empire State Building, New York City, USA (1931)
Dalším mrakodrapem, který ve 30 letech spatřil světlo světa byla Empire State building postavena taktéž ve stylu Art Deco a měřila 381m. Dnes má i s anténou 443m. Plány budovy byly 15x měněny a přepracovány, neboť její vlastníci chtěli, aby budova byla po dostavbě nejvyšší budovou světa a museli tak reagovat na navyšování konkurenčních staveb, zejména dříve zmíněné Chrysler building. ESB se ihned po dokončení ikonickou součásti čtvrti Midtown na Manhattanu a získala si velkou oblibu u filmařů. Jistě si pamatujete film King Kong a slavnou scénu, kdy nešťastný lidoop vyšplhá na vrchol tohoto mrakodrapu. Dále se potom objevila ve více než 250 dalších filmech a seriálech. Nejvyšší budovou světa zůstala více než 40 let než byl
dokončen projekt Světového obchodního centra (WTC).

World trade center, New York, USA (1971)
Ikonické dvojvěže, které všichni známe zejména v souvislosti s tragickými teroristickými útoky z 11.09.2001, tvořily spolu s dalšími pěti budovami komplex Světového obchodního centra (World trade center). Tyto dvě věže zvané WTC1 a WTC2 pak byly nejvyšší z celého komplexu s výškou 417m respektive 415m. Obě věže se staly cílem několika závažných incidentů, kupříkladu je postihl rozsáhlý požár v květnu 1975, bombový útok v únoru 1993 a velká loupež v lednu 1998. To nejhorší však budovy čekalo v osudný den 11.9.2001, kdy teroristé z hnutí Al Qaeda do budov nasměrovali dvě plně obsazené dopravní letadla Boeing 767, což vedlo k požáru a kolapsu obou budov, při které došlo k úplnému zničení celého komplexu a vedlejších budov.

Willis Tower, Chicago, USA

Původní název této stavby byl Sears Tower a v Chicagu se v září 1973 stala nejvyšší budovou světa se 442m. Stavbu této budovy provázely různé potíže, zhruba 15% městských částí Chicaga hlásilo problémy s příjmem televizního vysílání v souvislosti se stavbou budovy a investoři se stali terčem mnoha žalob, dále během stavby zahynulo 5 dělníků a taktéž stavbu zbrzdila stávka odborů. Stavba díky své příznivé struktuře byla lákavým cílem tzv. free climberů, tzn horolezců, kteří stoupají po vnější stěně mrakodrapů budov bez zajištění. Tento adrenalinový a ilegální zážitek si v roce 1981 jako první na Sears tower užil Dan Goodwin, který v podomácku ušitém kostýmu Spidermana a pouze za pomocí tlakových přísavek a háků vystoupal jako první až na vrchol, i přesto, že se mu v tom snažili zabránit po celých 7 hodin jeho výstupu chicagští hasiči. Další ještě odvážnější výstup provedl “francouzský spiderman” Alain Robert, který budovu pokořil bez jakéhokoliv vybavení, jen za pomocí svých bosých rukou a nohou v srpnu 1999.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

tel.: +420 778 460 382

e-mail: ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: