Vývoj cen nemovitostí

Vývoj cen nemovitostí

Máme za sebou rok 2021, který byl ve znamení velmi prudkého růstu cen nemovitostí. Bude tento trend pokračovat i nadále?

Za sebe říkám, že tento trend nemůže v roce 2022 vydržet. Už nyní pociťujeme nižší počet zájemců o koupi nemovitosti kvůli opatřením ČNB a s tím souvisejícím zvyšováním úroků z hypotečních úvěrů. Očekávám, že cenový růst výrazně zpomalí. Se sníženou poptávkou se také prodlouží doba prodeje a změní se tak stávající trend prodeje nemovitostí. 

Ke slovu se čím dál více dostává nájemní bydlení. Jak já osobně říkám, jde sem západní trend nájemního bydlení. Doposud ze tří čtvrtin převyšovalo vlastnické bydlení nad nájemním. Tato situace se už začíná měnit a bude se měnit čím dál více. Koupě nemovitosti se kvůli vysokým cenám stává pro mnohé nedostupná. Byty skupují bonitní lidé a obratem je pronajímají. Také řada mladých lidí se už nechce vázat na jednom místě a je pro ně zajímavější nájemní bydlení v místě působení, které může být každých pět let jiné.

Všem, kdo čekají na snížení cen, říkám: Kupujte nyní. V žádném roce se neřeklo, nepsalo: jsou levné nemovitosti, jdeme kupovat. Nemovitosti byly drahé loni, byly drahé před pěti lety, budou drahé příští rok. Z dlouhodobého hlediska je to pořád dobrá investice.

(zdroj: realitymix.cz)

Chcete vědět o nemovitostech v naší nabídce i ze šuplíku?

Zašlete nám svůj e-mail a my vás přidáme do naší poptávky, odkud vám budou chodit naše nabídky včetně těch neveřejných.

Dalibor Stříbný

Jednatel Explicit Reality



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: