Reality a fotovoltaika

Reality a fotovoltaika

Témata, která spolu jdou ruku v ruce

Nemovitosti a fotovoltaika na sebe v podstatě hezky navazují. Proto jsme oslovili odborníka jedné zlínské firmy s dlouholetými zkušenostmi v oblasti solárních technologií, aby nám odpověděl na otázky, které by si měl položit každý, kdo pořízení fotovoltaiky zvažuje. 

Dnešní doba, kdy ceny energií stále výrazně neklesají, fotovoltaikám (FVE) přeje. Pozor ale na firmy, které montáže nabízejí. Cena není ten hlavní faktor, který by měl ve výběru firmy rozhodovat. Víc nám k tomu řekne zástupce firmy FKSPOJOVÁK s.r.o. Martin Kučera. 

Martine, než ti položím několik otázek, můžeš nám v krátkosti představit sebe i firmu, kterou zastupuješ? 

Jsem ředitelem společnosti, která se specializuje na fotovoltaické panely a působí na trhu již řadu let. Naše firma se zaměřuje na široké spektrum instalací, od střešních až po pozemní, včetně speciálních konstrukcí. Máme za sebou mnoho úspěšných projektů jak v české kotlině, tak v zahraničí, a naše zkušenosti jsou zárukou kvality.

Opravdu se dá fotovoltaikou ušetřit? Dokážeš říct zhruba kolik?

Rozhodně se ušetřit dá, ale nelze paušálně říci kolik. Záleží na spotřebě elektrické energie v domácnosti a výkonu instalované elektrárny. 

Je fotovoltaika pro každého, nebo existují případy, kde je fotovoltaika zbytečná?

Zbytečná se nedá říct. Záleží na okolnostech a financování. Dám příklad: Domácnost se spotřebou 5 mWh za rok chce FVE. Nemá potřebné kompletní finance a část bude krýt z dotace a část z úvěru. Zde si myslím, i s ohledem na spotřebu, že fotovoltaika je nedá se říci zbytečná, ale rozhodně s mnohem delší návratností než u domácnosti s násobně vyšší spotřebou. 

Jak je to s dotacemi? Má na ně nárok každý? A zaplatí to celou instalaci FVE?

Na dotaci má nárok téměř každý, kdo je vlastníkem nemovitosti a pozemku. Dotace pokryje podstatnou část nákladů na pořízení fotovoltaiky.

Dá se fotovoltaika instalovat na každý typ střechy? 

V zásadě dá, záleží ale na stavu krytiny a statice střech. Naše společnost instaluje na všechny typy střech. V portfoliu máme konstrukce pod tašku kotvené, samozátěžové, navařované na folii i lepenku.

Jak vlastně funguje fotovoltaika? Musí na panely svítit sluníčko, aby fungovaly?

Bohužel musí svítit sluníčko, aby fungovala. Na druhou stranu, když svítí moc a jsou extrémní vedra, tak to také není ideální.

Jak funguje fotovoltaika v zimě, kdy nesvítí slunce, ale padá sníh?

Špatně. :)

Jak klient pozná, kolik panelů bude potřebovat?

To záleží na požadavku instalovaného výkonu, zda jsou povoleny přetoky zpět do sítě, nebo ne.

Nyní je na trhu spousta firem zabývajících se montáží fotovoltaiky. Na co si dát pozor a na základě čeho vybrat tu správnou firmu?

Hlavní je nenaletět na reklamní slogany a pseudo dary. Zjistit si reference a řádnou historii. O tom jsme se přesvědčili nedávno v kauze firmy s názvem lesního ovoce a bohužel už dnes jsou indicie, že k podobnému závěru může dospět i další velký hráč na trhu, který neodhadl své možnosti. I zde platí určitá teritorialita ohledně volby instalační firmy. 

Existuje nějaká garance záruky?

Každá společnost je povinna dodržovat minimálně zákonem stanovené záruky a pozáruční servis.

Jak probíhá realizace fotovoltaiky?

Nejdříve si technik prohlédne nemovitost, jak se říká, od střechy po sklep. Se zákazníkem najdou společně prostory pro umístění technologie, zákazníka obeznámíme, jaký bude zásah do elektroinstalace, a poté se zvolí termín realizace. První krok je montáž modulů a následně se pokračuje s technologiemi. 

Když si vyberu vaši firmu pro montáž fotovoltaiky, jak to bude probíhat? Co všechno zařídíte?

Zařídíme vše od SOP přes dotace, projektovou dokumentaci, realizaci, zaškolení obsluhy až po spuštění.

Potřebujete od klienta nějakou dokumentaci před zahájením realizace?

Prvním dokumentem je vyúčtování spotřeby. Dle tohoto se určí minimální vhodná kapacita pro potřebu domácnosti. Vše, co je navíc, je bonus.

Specializujete se konkrétně na něco?

Náš záběr je velmi široký, od velkých realizací na střechách přes pozemní instalace, ať už carporty, trackery, zahradní pozemní FVE, zakládání staveb na zemní vruty a podobně.

Jaké projekty máte za sebou?

Realizovali jsme projekty v Portugalsku, Francii, Švédsku, Nizozemsku, Německu, Rakousku, Polsku, na Ukrajině, Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, na Maltě a Madagaskaru. Možná jsem na něco zapomněl. Vše se dá dohledat a doložit.

 Dokážeš říct, jaký projekt je pro vás největší? A jaký je váš nejzajímavější?

Největší pozemní projekt byla asi realizace téměř 300 mWh velké pozemní elektrárny v Portugalsku. V české kotlině zase 8 mWh na dvou rovných střechách.

Čekají vás nějaké další zajímavé projekty?

Zajímavé projekty s naším velkým partnerem pro pozemní instalace řešíme ve Francii, kde máme smlouvu přímo se společností EDF. Také u nás máme rozjednané zajímavé projekty nejen co do velikosti. Máme totiž velkou zkušenost s realizací na skládkách a brownfieldových pozemcích.  

V čem se lišíte od ostatních firem?

Především v dlouholetých zkušenostech jak s pozemní, tak střešní instalací. Máme vyřešenou logistiku technologií, jsme napojeni přímo na výrobce konstrukcí a sami jsme se podíleli na vývoji např. samozátěžové nebo vrtané konstrukce. Jsou za námi silní partneři z oblasti dodávek technologií, ať jsou to střídače, bateriová úložiště, trafa a podobně. Máme vlastní stroje pro pozemní instalace, smlouvy po celé ČR s půjčovnami plošin, kompresorů, manipulační techniky a podobně. 

Slyšela jsem, že se dá fotovoltaikou i pasivně přivydělávat. Je to pravda?

Ano, je to pravda, ale s domácí FVE se z tebe nestane rentiér.

Nakonec taková ošemetná otázka. Má fotovoltaika budoucnost?

Má budoucnost, a až se vyřeší infrastruktura, myslím přenosová soustava a v návaznosti na to bateriová úložiště, tak její atraktivita ještě stoupne.

Je něco, co bys vzkázal ať už čtenářům, nebo rovnou lidem, kteří zvažují instalaci fotovoltaiky?

Nebojte se instalovat FVE, získáte tak do jisté míry i určitou nezávislost. Vše ale důkladně zvažte jak po finanční stránce, tak i při volbě instalační společnosti. Nepodlehněte mámení a reklamním trikům. Nic není zadarmo.

Budeme se těšit na osobní setkání.

Martin Kučera 

Ředitel společnosti FKSPOJOVÁK s.r.o.



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: