Rozhovor s realitním makléřem Davidem Kašným

Rozhovor s realitním makléřem Davidem Kašným

Rozhovor s realitním makléřem Davidem Kašným

Jsem obyčejný člověk a tak taky přistupuji ke svým klientům

K realitám se David dostal tak trochu oklikou. Na své cestě nasbíral obrovské množství obchodních a podnikatelských zkušeností a my jsme moc rádi, že své znalosti a dovednosti teď využívá právě pro vás, klienty naší Explicit Reality. 

Davide, chci se tě zeptat, jak dlouho podnikáš a kde jsi vlastně sbíral zkušenosti?

Ve své podstatě jsem začal podnikat už v posledním ročníku střední školy, kdy jsem dostal řidičský průkaz. Vydával jsem se s kamarádem na cesty a dováželi jsme do ČR auta z celé Evropy. Pak přišla vojna a tím i na rok pauza od výdělku. Po vojně jsem pokračoval s auty. V roce 2000 jsem založil první živnost a otevřel si autobazar a k tomu také zastavárnu ve Zlíně. Oboje jsem s kamarádem provozoval 4 roky. 

Co se stalo potom? Vím, že jsi mluvil o svých zkušenostech ze stavebnictví…

Ano, bazar a zastavárnu jsem nechal kamarádovi. Dohodli jsme se, že se chci posunout někam dál, a založil jsem stavební společnost. Začali jsme drobnými opravami, následovaly střechy a v neposlední řadě i fasády rodinných domů, také jsme provozovali nákladní dopravu. Postupem času jsme nakoupili lešení a začali jej i pronajímat a stavět, což se zanedlouho stalo naší hlavní činností. Dokázali jsme vybudovat společnost o více než 40 lidech s obratem přes 20 mil. Kč ročně pouze z pronájmu lešení.

Nelákalo tě vydělané peníze investovat a zhodnotit?

Lákalo, investoval jsem do svých koníčků. Jezdil jsem soutěže v rallye jako řidič i spolujezdec, podílel se s kamarády na provozu jachty v Jaderském a později i ve Středozemním moři. A k tomu všemu cestoval do různých koutů světa. Hlavně jsem se ale musel starat o chod společnosti. Byl jsem obchodníkem, marketérem, ekonomem i účetním. Bylo toho opravdu tolik, že jsem neměl moc času přemýšlet ještě o investicích. Nicméně po několika letech nastal čas změny a já se rozhodl k dalšímu kroku.

Takže jsi společnost opustil a odjel si užívat důchodu do ciziny?

To ne, od malička mě lákala práce se dřevem, ta vůně a krása dřeva. Dohodl jsem se u svého tchána, který má truhlářskou dílnu, že mu budu chodit pomáhat. Což mě natolik pohltilo, že jsem tam zůstal téměř 5 let. 

Truhlářské práce předcházely tvé realitní činnosti, takže se dostáváme ke tvé současné profesi. Řekni nám o tom. Co tě přitáhlo do realit, máš k tomu nějaký příběh?

Jednou z mých posledních truhlářských zakázek byly právě kanceláře Explicit Reality, a když jsem je předával panu Stříbnému, prohodili jsme pár slov o životě a jeho práci. Tehdy mi říkal, kde budou makléři sedět a že jedno místo zůstalo volné. Tak jsem si dělal srandu, ať mi ho rezervuje. Oba jsme se zasmáli, ale asi za 14 dní už jsme seděli a domluvili podmínky práce realitního makléře. Úplně jsem viděl znovu příležitost, jak projevit své obchodní dovednosti, zkušenosti ze stavebnictví, znalosti několika jazyků a především dovednosti v jednání na úřadech (neúspěchem mé jednání nikdy nekončí, vždy najdu tu správnou cestu). Reality mě zajímaly už v průběhu mého působení v s.r.o., zajímal jsem se o vývoj cen nemovitostí, a dokonce koupil a následně prodal se ziskem jeden větší pozemek.

Dobře, teď už jsi delší dobu v realitách, jaké jsou tvé plány do budoucna?

Rád bych se vypracoval do pozice makléře, který si už nemovitosti nemusí hledat sám, ba naopak bude vyhledávaným makléřem pro své vlastnosti, zkušenosti a profesionalitu. Jsem obyčejný člověk a tak taky přistupuji ke svým klientům. Snažím se vcítit do jejich situace a podle toho taky nastavit podmínky a strategii prodeje jejich nemovitosti. Pracuji na tom, abych pomohl lidem k vysněnému bydlení, proto se neustále vzdělávám a tím zkvalitňuji mnou poskytované služby. Mým cílem v tomto roce je… být prostě ten nej, makléř, člověk, táta…

Co bys nám řekl k vývoji cen na trhu s nemovitostmi? Pořád stoupají, kdy splaskne ta „realitní bublina“?

Každý rok se mluví o jejím splasknutí. Mnoho lidí očekávalo, že několik vln pandemie zchladí již tak přehřátý trh s nemovitostmi, stejně jako krize v roce 2008. Není tomu tak. Byty jsou podle ČNB pořád nadhodnocené, i proto začala krotit trh od listopadu tím, že utáhla kohoutky postupně o několik procentních bodů. Hůř dostupné hypotéky a vysoké ceny budou tlačit mnohé zájemce o vlastní bydlení do nájmů. Myslím si, že hlad po bytech do cca 75 m2, levnějších domech a pozemcích způsobí ještě mírný nárůst cen, protože jich je na trhu nedostatek. Z důvodu nedostupnosti bydlení (nedostatek bytů, dražší hypotéky) se zvýší zřejmě i poptávka po pronájmech.

Jak bys tuto situaci změnil, co by pomohlo mnoha lidem k vlastnímu bydlení?

V ČR je především obrovská spousta neobydlených nemovitostí vhodných k bydlení, pronájmu nebo i těch k rekonstrukci, a přesto jsou prázdné a chátrají. Pomohlo by, kdyby se jejich majitelé zamysleli a dali příležitost mladým rodinám k uskutečnění snu o vlastním bydlení. Já momentálně takové ve svém okolí vyhledávám a snažím se je zpřístupnit k prodeji. Určitě chápu některé z majitelů, že jsou pro ně investicí nebo odkazem pro potomky. Znovu však musím zdůraznit, že většina z neobydlených nemovitostí stejně do prodeje jde, ale bohužel ne teď. V době, kdy jsou prodejné téměř za maximální cenu a kdy je po takových obrovská poptávka. 

Závěrem bych se chtěla zeptat, co na tvoji práci říká tvoje rodina.

Moje rodina je absolutně tím nejdůležitějším v mém životě a tím myslím celou moji rodinu, se kterou se pravidelně scházíme. Vím, že v nich vždy najdu oporu, stejně tak jako oni ji najdou u mě. Kdykoliv jsem se rozhodl ve svém životě udělat důležitý krok, vždy jsem o tomto záměru ty nejbližší informoval a očekával jejich názory. Všichni vidí, že moje nynější profese mě neskutečně baví a naplňuje, a proto jsou mými nejvěrnějšími fanoušky.

Medailonek: 

Věk: 44 let

Start podnikání: Rok 2000

Pozice: Realitní makléř zlínské pobočky Explicit Reality

Odkud pocházím: Napajedla

Znamení: Vodnář

Typologie: Sangvinik 

Moje záliby: Cestování, motosport

Oblíbená knížka: Foglarovky

Mé sny: „Mé místo je na vrcholu“



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: