Prodejní strategie – někdy jde o peníze, jindy o čas

Prodejní strategie – někdy jde o peníze, jindy o čas

Klasický prodej, neveřejný prodej nebo přímý výkup nemovitosti? Aneb jaká strategie je ta nejlepší pro vás? 

Prodejních strategií a možností je samozřejmě mnoho, dnes s vámi však proberu ty hlavní a nejčastější.

První nejznámější a nejrozšířenější je klasický prodej. 

Klientovi nastavím správnou prodejní cenu nemovitosti, připravím veškeré prodejní, marketingové a propagační materiály – fotografie, virtuální prohlídka, video-prohlídka, půdorysy, případně vizualizace, fotografie a videa z dronu, veškeré informace k nemovitosti, marketingové kampaně na sociální sítě (Facebook, Instagram, YouTube, Google...) a mnoho dalších...

Majitelé u tohoto prodeje nespěchají na peníze ani na čas prodeje, ničím a nikým nejsou omezeni a limitováni, nevadí jim možnost financování hypotékou, prodejem jiné nemovitosti, dědictvím a dalšími případnými alternativami. 

Po kompletním zpracování jde nemovitost do prodeje, probíhají prohlídky a pokud to nemovitost, lokalita a velká účast zájemců umožňuje, tak také aukce nemovitosti. 

Jde zde zkrátka o maximální prodejní cenu nemovitosti. Doba, kdy majitel dostane peníze, je cca 1–6 měsíců. 

Druhou možností je neveřejný prodej nemovitosti.

Hlavním důvodem pro neveřejný prodej může být to např., že v rodině probíhají nějaké spory. Majitelé nechtějí, aby o prodeji věděli sousedi, přátelé, rodina nebo někdo další, ať už z důvodů rodinných, osobních, finančních atd.

Jde o takzvaný prodej „pod pokličkou“. Nemovitost nejde do veřejného prodeje, na inzertní servery, sociální sítě apod.. 

Klient akceptuje to, že je zde menší šance na prodej za stejnou cenu jako u veřejného prodeje. Většinou není tlačen časem a také mu nevadí možnost financování hypotékou, prodejem jiné nemovitosti, dědictvím atd. Peníze se k majiteli dostanou za cca 2–8 měsíců. 

Takovou nemovitost nabízíme našim klientům formou neveřejné nabídky, kdy se daná nabídka dostane jen k vybrané skupině zájemců, kteří jsou u nás v databázi. Do této databáze můžu zařadit i vás. U tohoto typu prodeje je hlavní požadavek, aby proběhl s vyloučením veřejnosti.

Třetí, ale stále poměrně běžnou možností je přímý výkup nemovitosti. 

Zde majitele může tlačit nejen čas prodeje, ale i finanční situace.  

Jedná se o jistou formu neveřejného prodeje, s tím rozdílem, že mnohdy majitel potřebuje finanční prostředky v řádu pár dní, v horším případě v řádu desítek hodin. Tyto skutečnosti a způsob prodeje jsou zohledněny v prodejní ceně nemovitosti.

Např. pokud je tržní hodnota bytu 3.000.000 Kč , výkupní bývá zpravidla v rozmezí 2.500.000–2.700.000 Kč.

Sám jsem takto jednu nemovitost vykupoval v situaci, kdy majitel potřeboval finanční prostředky do 30 hodin! z důvodu blížící se exekuce a dalších závazků.


Důvodem této formy prodeje mohou být nejen finanční závazky, ale např. právě zmiňované exekuce, půjčky po splatnosti a další...

Nebo majitele nemovitosti tlačí čas a chce mít celý proces prodeje co nejdříve vyřešený. Někdo k přímému výkupu přistupuje, když potřebuje vyplatit dědice nebo nutně potřebuje peníze na koupi jiné nemovitosti, investice nebo na vklad do firmy, a při klasickém prodeji by hrozily velké sankce nebo odstoupení od smlouvy. Taktéž se majitel může stěhovat do zahraničí a nemovitost je jedna z posledních věcí, co ho zde drží, případně prodává nemovitost sourozence nebo někoho z rodiny a potřebuje peníze na lékařskou péči příbuzného… Důvodů může být mnoho.

Takové případy jsem schopen řešit tím, že nemovitost sám vykoupím, nebo ji vykoupí naše společnost anebo nabídnu řešení formou výkupu úzkou skupinou mých investorů. Peníze má v tomto případě majitel v řádu několika hodin nebo dnů, hypotéka nebo nějaká jiná alternativa je nežádoucí. A to je také hlavní prioritou této strategie, RYCHLOST.

Takto v krátkosti jsem popsal rozdíly mezi třemi základními prodejními strategiemi. 

Osobně s vámi rád proberu detailněji formy těchto, ale i dalších strategií tak, aby co nejvíce vyhovovaly vašim potřebám a prioritám. 

 

Eduard Diakov

Realitní makléř

eduard.diakov@explicitreality.cz

+420 776 809 683



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: