Jak si aktuálně stojí realitní trh?

Jak si aktuálně stojí realitní trh?

Cenová politika trhu s realitami plní titulky v médiích. Za poslední dva roky vzrostly ceny nemovitostí o desítky procent a výhled na nové bydlení se pro mnoho lidí se stal jen zbožným přáním. A to i v souvislosti s vysokými úroky hypoték.

Není ovšem pravda, že by prostor pro pokles cen nebyl. Cena nemovitostí na českém trhu byla vytažena zejména poptávkou klientů v souvislosti s nízkými úrokovými sazbami hypotečních úvěrů. 

Nynější změny úvěrového trhu, urputnost ČNB a zvýšení úrokových sazeb na dvojnásobek budou jistě hypoteční trh ovlivňovat. V současné chvíli dosáhne na hypotéku daleko méně lidí. 

Dá se tedy předpokládat, že k výraznějšímu ochlazení realitního trhu v České republice dojde v druhé polovině roku 2022.

Stejná situace u nás i ve světě

Poslední rok byl v problematice financování vlastního bydlení stěžejní, a to v negativním slova smyslu. 

Po zvýšení úrokových sazeb však nesáhla pouze ČNB, ale také americká FED, která dlouhou dobu tyto kroky neučinila. Dá se předpokládat, že ke stejnému kroku přistoupí i evropská ECB, která bojuje s evropskou inflací. 

Posun směrem k pronájmům

Z výše zmíněných důvodů je budoucnost viděna v pronájmu nemovitostí. Pronájem, spolubydlení, komunitní bydlení je vlastně odrazem dnešního životního stylu. Závazek vysoké hypotéky není na pořadu dne u řady lidí mladé generace. 

Už nyní lze zaznamenat pokles zájemců o nákup nemovitostí, zatímco nabídek na trhu pomalu, ale jistě přibývá. Klíčovou roli ještě sehraje ČNB, která bude procenta úrokových sazeb držet na čísle začínajícím sedmičkou.

Na vývoj trhu jsme sami zvědaví a situaci neustále sledujeme. Aktuality a veškeré novinky můžete sledovat na našich sociálních sítích: nebo v našem pravidelném newsletteru.

Odkaz na Facebook:                                             

 Odkaz na Instagram:

Nebo na našem pravidelném newsletteru. Chtěli byste dostávat každý měsíc nový newsletter do e-mailu? Napište nám na info@explicitreality.cz a my vás zařadíme do databáze našich klientů.

Pavla Šimková

Manažerka Brno

+420 739 655 885

pavla.simkova@explicitreality.cz www.pavlasimkova.cz

 



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: