Vlastnictví nemovitosti a pravidelné investování je cesta k finanční nezávislosti

Vlastnictví nemovitosti a pravidelné investování je cesta k finanční nezávislosti

Vybudování dostatečně velkého finančního majetku, ze kterého mohou v budoucnu čerpat rentu a být finančně nezávislí. Tak by se dalo jednoduše popsat mé hlavní poslání u klientů. Cesty k tomuto cíli mohou být různé. 

Má idea finanční nezávislosti se může lišit od idey mých klientů. Před nastavením finančního plánu, který zahrnuje vybudování majetku, je proto důležité se pozastavit nad tím, jakou cestu si k němu zvolíme. 

Tyto cesty mohou být jak složitější, tak jednodušší. Já samozřejmě vždy raději volím tu jednodušší a pokud možno přímou cestu k vybudování majetku. Stejně tak, jako když se rozhodnete vyrazit ze Zlína do Prahy, najedete na dálnici, nastavíte tempomat a jedete. Místo toho, abyste volili jinou cestu po okresních silnicích.

Po zvolení cesty a stanovení cílů, kterých chcete dosáhnout, je vhodné se podívat na své zdroje, které vám k dosažení cílů pomohou. Nejdříve se zaměřte na to, kolik peněz vám do rodinného rozpočtu měsíčně přichází a kolik odchází a jakým majetkem aktuálně disponujete. Nevyužité peníze poté můžete použít na zajištění rizik k ochraně majetku a svých zdrojů, a dále právě na splnění svých vytyčených cílů. Ze zkušenosti se nejčastěji setkávám s klienty, jejichž cíle jsou: vlastní bydlení, finanční zajištění dětí v průběhu jejich studia a finanční nezávislost ve věku cca 55–60 let.

Aktuální situace a její dopady na finanční trh

Pravděpodobně jste si vědomi zvyšující se inflace, úrokových sazeb, růstu cen nemovitostí a poklesu na akciovém trhu. Jak tedy efektivně zvyšovat svůj majetek v době, ve které se právě nacházíme?

Necháte-li na svém běžném účtu nevyužité peníze od začátku roku až do jeho konce, může se stát, že z důvodu inflace o nějakou část svých úspor přijdete. Existuje možnost, jak se tomuto riziku vyhnout, a to tak, že peníze uložíte do bezpečného „přístavu“ v podobě spořicích účtů nebo využijete různých termínovaných vkladů, jelikož se zvyšující se inflací samozřejmě rostou i úroky na vkladových účtech u bank. Peníze pak budete mít kdykoliv k dispozici a, jak se říká, „vlk se nažere a koza zůstane celá“.

Určitě jste zaznamenali i růst cen nemovitostí, což pro vás může mít pozitivní dopad v případě, že již nějakou nemovitost vlastníte. Pokud jste koupili nemovitost na hypotéku s úrokovou sazbou okolo 2 % p.a., pak jste využili levného kapitálu a úroky za celou hypotéku již máte vráceny právě díky růstu cen nemovitostí. Ty se v průměru zvyšují o 4–5 % ročně. Pojďme na to pohlížet z dlouhodobějšího hlediska – pokud nemovitost využíváte k vlastnímu bydlení a máte ji na hypotéku, inflace vám pomáhá snižovat její úroky. Máte tedy levně půjčené peníze, a k tomu je můžete investovat do kapitálu, který se vám zhodnocuje. Proto můžeme říct, že hypotéka je levnější než nájem, jelikož nájmy se zvyšují, ale splátka na hypotéce zůstává pořád stejná.

Co to pro vás znamená a jak toho efektivně využít pro dosažení vašich dlouhodobých cílů?

Nejlepší a nejbezpečnější způsob pravidelného investování

Jak již bylo zmíněno, kombinace vlastnictví nemovitosti k vlastnímu bydlení a investičního účtu vám pomůže k dosažení finanční nezávislosti. Mohu jen souhlasit s prohlášením významného finančníka Radovana Vávry: „Investovat, investovat, investovat“, které vystihuje důležitost pravidelného investování. Pokud nechcete spoléhat na to, jaký dostanete důchod, a chcete se raději zajistit sami, je potřeba obětovat určitou část svého příjmu. 

Spousta lidí chápe, že musí peníze někam poslat, aby se zhodnotily, ale už nemají dostatek informací k tomu, aby zvolili vhodný a bezpečný produkt, který je dovede k jejich cílům. Také se stává, že při větším poklesu financí lidé neudrží své emoce a způsobí ztrátu tím, že vyberou peníze v minusu. Pokud je nutné sahat na rezervy, mělo by se čerpat z krátkodobého polštáře. Dlouhodobé investice by klient v takovýchto situacích neměl vybírat.  Ve finančním plánu má každá koruna své místo a díky němu víte, kde a na co je uložená a jakým způsobem se investuje.

Finanční nezávislost a rentu je možno si vybudovat různými způsoby odkládání peněz. Nejlepší a nejbezpečnější způsob pravidelného investování se složeným úročením je do akcií. Každý si pod slovem akcie může představit něco jiného. Osobně to vždy vysvětluji svým klientům následujícím způsobem – neinvestujeme do akcií, ale do byznysu. Investujeme do největších firem na světě, jejichž výrobky a služby si kupují stamiliony lidí po celém světě. Investujeme do aktiv, která vydělávají, a proto nepotřebujeme levně nakupovat a draze prodávat, jelikož právě taková investice nám v průběhu času generuje zisky. Může se jednat o investiční nemovitosti nebo pravidelné investování s vyplácenými dividendami.

Pokud chcete docílit zvyšování majetku v průběhu času, je potřeba mít správně nastavený finanční plán, který vám umožní např. koupi investiční nemovitosti či zainvestování volných nepotřebných peněz při poklesech na trhu.

Honza Šidlík 

Manažer Explicit Invest



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: