S Explicitem za nevšední architekturou - Zaha Hadid

S Explicitem za nevšední architekturou  - Zaha Hadid

V dalším díle našeho pravidelného seriálu si přiblížíme nevšední nemovitosti z dílny slavné architektky iráckého původu Zahy Hadid.

Zaha Hadid, celým jménem Dame Zaha Mohammad Hadid se narodila v iráckém Bagdádu 31.10.1950 do rodiny bohatého iráckého průmyslníka Muhammada Hadida a díky tomu studovala v mládí na internátních školách ve Švýcarsku a Británii, následně pak pokračovala na vysokých školách studiem matematiky v Bejrútu a architektury v Londýně.

V pouhých 30 letech si založila vlastní architektonické studio v Londýně, které se stalo celosvětově proslulým a její stavby získaly světové uznání a Zaha Hadid pak jako první žena v historii získala v roce 2004  prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu. Její návrhy se nesou v dekonstruktivismu a parametrismu. Typickým prvkem tohoto postmoderního stylu je tvarová deformace, ostré hrany budov a prostorová nevázanost.

Její londýnské studio se postupně rozrůstalo až na téměř 500 zaměstnanců a realizovalo za jejího života přes 30 významných staveb a nadále pokračuje i po smrti paní Hadid, která zemřela na infarkt v březnu 2016.

Mezi její nejznámější díla patří:

Centrální budova továrny BWM (Lipsko, Německo)

Centrální budova, která propojuje jednotlivé tovární haly výrobního závodu automobilky BMW byla otevřena v roce 2004. Jedná se o realizaci, která jedinečným způsobem propojuje funkčnost a reprezentativnost a je oslavou německého perfekcionismu. (viz úvodní foto)

Most Sheika Zayeda (Abu Dhabi, Spojené arabské emiráty)

Most Šejka Zayeda, který byl otevřen v roce 2010 patří mezi nejkrásnější mosty na světě a jeho tvar je inspirován ladností písečných dun. Je dlouhý 842 m a jeho součástí je i působivá světelná instalace Rogiera van der Heide, která se skládá z více než 200 programovatelných světel, které předvádí po setmění 13 různých uměleckých variant osvětlení mostu.

Centrum plaveckých sportů (Londýn, UK)

Centrum plaveckých sportů bylo vybudováno pro potřeby letní Olympiády pořádané v Londýně v roce 2012. Po skončení byla původní kapacita 17.500 diváků snížena na 2.500, ale je nadále využívána jako plavecký stadion.

King Abdullah Petroleum studies and Research center (Rijád, Saudská Arábie)

Výzkumné centrum v Rijádu známé též pod zkratkou KAPSARC, které se zabývá problematikou energetiky a udržitelnosti energetických systémů bylo dokončeno až po smrti paní Hadid v roce 2017. Jedná se o komplex budov s nevšedním futuristickým designem.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: