Nemáte podpojištěnou nemovitost?

Nemáte podpojištěnou nemovitost?

Více než polovina Čechů má svoji nemovitost pojištěnou. Avšak v naprosté většině případů by z plnění od pojišťovny byli velmi zklamáni, neboť Češi fatálně podceňují problém takzvaného podpojištění.

Podle  analýzy dat, kterou pro Českou asociaci pojišťoven na jaře loňského roku shromáždila agentura SC&C, je jen třetina pojistných smluv na majetek v Česku nastavena na správnou výši pojistné částky, tedy na takovou, za kterou by bylo možné po pojistné události opětovně pořídit nemovitost. Většina smluv je takzvaně podpojištěna, nejčastěji o 20 až 49 %. A co je ještě alarmující, až 15 % smluv je uzavřeno na méně než polovinu peněz, za jakou by bylo možné daný majetek znovu pořídit.

Co tedy znamená být podpojištěný? Podpojištění funguje jednoduše: pokud mám dům v hodnotě 5 milionů korun, ale rozhodnu se jej pojistit pouze na 2,5 milionu korun kvůli nedostatku peněz a platím pojištění podle této částky, a poté se stane pojistná událost, jako například požár, pojišťovna mi vyplatí jen částku, kterou jsem si domyšleným způsobem pojistil - tedy pouze polovinu z 2,5 milionu korun. To znamená, že mohu utrpět velmi značnou finanční ztrátu, neboť pojistná částka neodpovídá skutečné hodnotě nemovitosti.

Předejít podpojištění může být jednoduché, pokud dodržujeme několik důležitých rad:

  1. Pravidelně revidujte pojistku každé dva roky, abyste se vyhnuli podpojištění své nemovitosti. Ceny na realitním trhu se neustále mění, a proto je důležité pravidelně upravovat pojistnou částku.

  2. Zvyšte pojistnou částku, pokud vaše nemovitost projde nákladnější rekonstrukcí a zvýší se její hodnota. Upozorněte pojišťovnu na tyto změny.

  3. Při prvním sjednání pojištění si dejte pozor na správné údaje o rozloze pojišťované nemovitosti v metrech čtverečních. Nesprávně uvedená rozloha může snížit pojistnou částku a omezit vás v případě pojistné události.

  4. Ověřte si, zda vaše pojištění obsahuje tzv. indexaci. Tato funkce zajišťuje pravidelné zvýšení pojistných částek a limitů pojištění, aby odpovídaly aktuální ceně nemovitosti.

  5. Pokud máte nemovitost na hypotéku, pojištění je sice podmínkou úvěru, ale jedná se pouze o orientační výpočet minimální pojistné hodnoty. Je lepší mít pojistku nastavenou správně, aby vás plně chránila.

Správně nastavené pojištění nemovitosti vás dokáže opravdu spolehlivě ochránit. Věnujte mu pozornost a pravidelně aktualizujte pojistnou částku, abyste si ušetřili mnoho starostí a mohli být v klidu.

 

Vojtěch Jurák 

Explicit Invest

tel. 737 194 612

e-mail: vojtech.jurak@explicitinvest.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: