Je lepší prodat nemovitost s realitkou či bez?

Je lepší prodat nemovitost s realitkou či bez?

Prodávat nemovitost s realitní kanceláří, nebo bez? 

Kdo někdy zkoušel prodávat nemovitost  bez pomoci realitky, ten jistě potvrdí, jak náročné to je. Mnoho lidí navíc zjistí až v průběhu obchodu, nakolik je prodej domu, bytu nebo pozemku složitý proces. A poté rádi využijí služeb odborníka realitní kanceláře.

Před cca 15 lety to Češi vnímali tak trochu jinak. V té době vznikla řada různých serverů, kde bylo možné inzerovat nemovitosti bez využití služeb realitní kanceláře. Udělali jste několik fotek mobilem vašeho domu nebo bytu, přidali jste popis a pověsili jste to na internet. A pak jste jen čekali, až zazvoní telefon s nabídkou zájemce. V té době převládala  myšlenka, že prodat nemovitost je hračka, že realitní kanceláře jsou zbytečné a že si každý nemovitost  prodá lehce i bez realitky. Proč tedy postupem času změnila většina lidí názor?

Ceny nemovitostí vyletěly hodně vysoko a majitelé, kteří chtějí prodat dům nebo byt, vědí, že pomoc profesionála se určitě vyplatí. Je správná volba oslovit zkušeného makléře, který garantuje, že vše proběhne v pořádku. Servery, kde probíhá prodej bez pomoci realitních makléřů, se ocitají na okraji zájmu a některé  se raději transformují do podoby realitek s kompletní péčí o zákazníka. Nabízejí asistenční služby při prohlídkách i technických procesech, nabízejí právní služby – a logicky si také účtují poplatky, jako skutečné realitní kanceláře, ač se stále navenek snaží působit, že realitkami nejsou.

Zákon o realitním zprostředkování nastavil nová a jasná pravidla!

Za poslední roky se toho na realitním trhu změnilo hodně. Tak například legislativa. Konečně byl schválen zákon o realitním zprostředkování (39/2020 Sb.), který stanovil jasná pravidla pro uzavírání  realitních smluv a také určuje kdo může ze zákona nabízet služby jako realitní zprostředkovatel. Tento zákon odstranil z trhu pochybné subjekty a osoby, které zneužívaly důvěru lidí a kazily pověst ostatním realitním makléřům, kteří realitní činnost vykonávali poctivě.  

I přestože byla většina nepoctivců a amatérů z trhu odfiltrována, stále se bohužel najdou jednotlivci, kteří neváhají prodávajícího oklamat. Takové podvodníky, ale časem dostihne jejich pověst a žádný klient si je pak k prodeji nebo pronájmu své nemovitosti nepřizve. Dalším problémem byl pocit některých prodávajících, že makléři dostávají peníze jen tak pro nic za nic. Naštěstí dnes už si lidé více uvědomují, co všechno zahrnují služby realitního makléře a co makléři za své provize nabízejí: 

  • vyhodnocení prodejní ceny nemovitosti
  • vypracování strategie prodeje 
  • zjištění poptávky
  • profesionální focení, dron, homestaging
  • video prohlídky, 3D scan nemovitosti
  • inzerce na všemožných realitních portálech + sociálních sítích
  • organizaci prohlídek nemovitosti
  • zprostředkování financování pro zájemce
  • komunikaci s finančním zprostředkovatelem
  • vlastní síť potenciálních zájemců o koupi, nad rámec veřejných realitních portálů
  • právní servis, zajištění ochrany finančních prostředků (úschova v advokátní kanceláři)
  • koordinaci vkladu smluv do katastru nemovitostí
  • předání nemovitosti, převod peněz

V případě samoprodeje existuje také velké riziko finanční ztráty, která může být v konečném důsledku větší než  platba zkušenému realitnímu makléři za jeho profesionální služby. 

Ne nadarmo se říká, že „ve dvou se to lépe táhne“. S dobrým realitním makléřem po boku bude prodej nemovitosti výrazně jednodušší. Nepřijdete o volný čas a získáte na svou stranu profesionála hájícího Vaše zájmy.

Jana Pavková

Explicit Reality



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: