Jak si správně vybrat realitní kancelář či makléře?

Jak si správně vybrat realitní kancelář či makléře?

V naší praxi nejsou vzácné případy, kdy nás osloví nebo my sami jdeme naproti klientům, kteří nemohou prodat svou nemovitost pomocí realitní kanceláře. Hledají pak řešení u nás nebo u jiných profesionálních makléřů.

Proč lidé ve spoustě případů spolupracují s realitní kanceláří, která nabízí nekvalitní služby? První důvod je prostý – jednoduše nevědí, jaké standardní služby mohou od makléře očekávat. Když těmto klientům někdo makléře doporučí, domluví se s ním na spolupráci. Takový makléř vám pak například řekne, že smlouvu nepotřebuje, uklízet nemovitost se nemusí, 3D sken v dnešní době není potřeba, a vy mu věříte, protože nevíte, jak má práce makléře vypadat. 

Neušetříte ani peníze ani starosti

Druhou cestou, jak se k neprofesionálnímu makléři dostat, bývá cena za jeho službu. Rozhodujícím kritériem je pro mnohé lidi výše odměny a k tomu je makléř často ještě nabudí vysokou prodejní cenou nemovitosti. A pak dostane volnou ruku a opět neudělá žádné, pro nás standardní, služby. Jen vám bude říkat, že na nemovitost nikdo nevolá, že bude potřeba nemovitost slevnit. 

Nikdo se nemůže zlobit na prodávajícího, ale na makléře, kteří takové nekvalitní služby nabízejí a připravují tak prodávající o jejich peníze. V obou případech to totiž dopadne stejně – o inzerovanou nemovitost nebude zájem a aby se prodala, makléř vás začne tlačit do slevy. Cena nemovitosti klesá a vaše představy se rozplývají.

A přitom stačí tak málo, vybrat si zkušeného profesionálního makléře, který díky svým zkušenostem, nástrojům a marketingu dokáže vaši nemovitost prodat v reálném čase, bez potřeby ji zlevňovat. A v některých případech, se odměna nás profesionálních makléřů shoduje s odměnou neprofesionála. 

Chápu, že může být těžké, zaplatit za kvalitního makléře, ale věřte mi, vyděláte na tom i stovky tisíc korun. A především, makléř má na odměnu nárok, až po podpisu kupní smlouvy a vy tedy nemusíte vytáhnout žádné vlastní prostředky.

Cena není vše. Záleží na tom, co za ni dostanete

Jeden případ za všechny. Oslovili jsme paní, která prodávala nemovitost s nabídkou, že jí při prodeji jejího domu pomůžeme. Než jsme se vůbec dostali k tomu, co pro ni všechno můžeme udělat, zeptala se na výši naší odměny. V tomto konkrétním případě činila naše odměna 165.000 Kč vč. DPH. Když jsem jí s touto částkou seznámil, řekla mi, že stávající realitní kancelář, která měla prodej domu na starost, vzala jen 50.000 Kč. Protože jsem znal historii slev její nemovitosti, mohl jsem majitelce spočítat, že na slevách z prodejní ceny už to dělá minus 600.000 Kč. A to jenom proto, že v nemovitosti, nebylo uklizeno, nebyl udělán 3D sken, videoprohlídka, inzerát je na poslední straně inzertních serverů a o dalším marketingu ani nemluvím. 

Paní si to sama uvědomila a také si uvědomila, že doba už lepší nebude a ceny některých nemovitostí jdou dolů. Nemovitost nám svěřila do prodeje, a když jsme udělali vše, na čem jsme se domluvili, v dnešní náročné době absolvovali 8 prohlídek nemovitosti a po třech týdnech jsme podepisovali rezervační smlouvu. 

Na závěr mi dovolte, takové zlaté pravidlo. Vyberte si 3 makléře, kteří se vám pracovně líbí, nebo si nechte makléře doporučit, a pozvěte si každého z nich do své nemovitosti, ať vám ukáže, co pro vás všechno udělá a jakou odměnu si za to vezme. Teprve potom se rozhodujte.

Dalibor Stříbný

jednatel společnosti Explicit Reality



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: