Dotovaná hypotéka: Už jste se s ní setkali?

Dotovaná hypotéka: Už jste se s ní setkali?

V předchozím vydání našeho explicitního magazínu jsme psali o tom, zda se v dnešní době vyplatí „dotovat“ hypotéku na investiční nemovitost. Na internetu se ovšem poslední dobou objevuje přímo pojem „dotovaná hypotéka“. Co to znamená? A vyplatí se?  

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů je na začátku roku 2023 ve výši 6,34 % p.a. Pokud tedy vidíme na internetu možnost koupě bytu v developerském projektu s tzv. dotovanou hypotékou a garancí sazby za 2,49 % či 2,99 % p.a., zdá se to jako skvělá příležitost… Nebo ne? Pojďme se blíže podívat na detaily této na první pohled skvělé nabídky.

Úrokovou sazbu vám to nesníží

„Dotovaná hypotéka“ je pojem používaný developery od roku 2022, kdy došlo k výraznému zvýšení úrokových sazeb u úvěrových produktů na českém trhu. Každý developer má podmínky trochu odlišné, nicméně princip tohoto na první pohled nového produktu je stejný – developer spekuluje na pokles úrokových sazeb a je „ochoten“ dotovat měsíční splátku po dobu 2–3 let. 

Nejedná se tedy o vyjednanou výhodnější sazbu v bance, ale o finanční bonus pro klienta. V praxi to znamená, že pokud byste získali hypotéku se sazbou 5,79 % p.a. a měsíční splátkou 29.306 Kč
(při 5.000.000 Kč se splatností na 30 let), developer vám bude dotovat 8.253 Kč měsíčně po dobu 2 let, což je celkem 198.072 Kč. Tento bonus vám přitom buď vyplatí na začátku, nebo vám o tuto částku sníží kupní cenu. 

Developer si však nastaví prodejní cenu tak, aby se mu tato sleva z kupní ceny samozřejmě vyplatila a zároveň díky takovémuto marketingovému tahu přilákal co nejvíce zájemců. Nehledě na to, že podmínkou je sjednání financování přes jeho hypotečního brokera, a tudíž mu provize za sjednání hypotečního úvěru rovněž částečně kompenzuje tento finanční bonus pro klienta. 

Zvýhodnění bez záruky

Velké ALE vidím zejména v tom, že limit této úrokové sazby je většinou ve výši 6 % p.a. Pokud bychom tedy od banky získali sazbu např. 6,3 % p.a., jelikož máme pouze 10% akontaci, developer nám tento rozdíl nevykompenzuje. Další podstatný minus je v tom, že developeři na svých stránkách výslovně sdělují: „Akce může být kdykoliv zrušena a její podmínky mohou být měněny.“ Není tedy garance jako garance. 

Ing. Lenka Kápičková, PFP
Rodinná finanční poradkyně

 lenka.kapickova@explicitinvest.cz

 tel. 730 820 075



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: