Poptávka po nájemním bydlení se zvyšuje

Poptávka po nájemním bydlení se zvyšuje

Nejen ve Zlíně vnímáme letos růst počtu zájemců o pronájem. Za tímto trendem stojí souhra několika faktorů. 

Jedním z faktorů je zhoršená dostupnost pořízení vlastního bydlení. Určitá část potenciálních zájemců o koupi bytu vyčkává na vhodnější dobu, která opravdu může nastat. Z mého pohledu však nikoli díky snížení cen nemovitostí, ale opětovným snížením inflace a zároveň vstřícnějšími podmínkami bank. V rámci ekonomických cyklů je prakticky jisté, že se obojího dočkáme, i když to může být v řádu několika let. 

Vidina hypotéky se mnohým rozplývá

Druhá část zájemců sice nevyčkává, ale kvůli situaci na trhu na vlastní bydlení nedosáhne. Vysoké ceny bytů v kombinaci s přísnějšími podmínkami bank a vyššími úrokovými sazbami znamenají, že řada zájemců o pořízení vlastního bydlení v současné situaci nezíská hypotéku.

Kartami míchá i dění v Evropě

Do nájemního bydlení se nám rovněž promítá válka na Ukrajině, která zvedá poptávku kvůli přílivu válečných uprchlíků. Naprosto typickou situací je, kdy muži z Ukrajiny, kteří v Česku pracují, hledají nyní byt pro sebe a svou rodinu, která za nimi přicestovala. Tito pracovníci doposud bydleli většinou na ubytovně nebo ve sdílených bytech, což samozřejmě po příjezdu jejich žen a dětí není možné.

Nejistá situace odrazuje od závazků

Určitá část zájemců pak dává přednost pronájmu před koupí nemovitosti na hypotéku, i když na ni „dosáhnou“. Kvůli obavám a nejistotě, jak se trh a celková ekonomická situace vyvine, na sebe nechtějí vzít závazek hypotéky na spoustu let. Zda je tento důvod opodstatněný s ohledem na výši inflace, která je proti úroku hypotéky dvojnásobná, je pak už jiné téma.

Na nájmy stále dosáhnete

Naštěstí ani přes tento zvýšený zájem nestouply ceny nájmů tak výrazně jako ceny samotných bytů na prodej. Je to dáno i tím, že nabídka pronájmu je v průměru ve Zlíně poměrně široká a tak více funguje faktor konkurence. Ano, i ceny nájmu jsou na historickém maximu, ale jejich růst za poslední rok není tak závratný jako u cen prodejních a většinou je stále z čeho vybírat.

Radek Motyka

Realitní makléř



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: