Jak ušetřit za energie?

Jak ušetřit za energie?

Téma číslo jedna, které rezonuje napříč Českou republikou je v současné době energetická krize a její důsledky. 

Ne každá domácnost má v současné složité situaci prostředky na investice do zateplení domu, fotovoltaických panelů a nebo jiných finančně i časově nákladných řešení, jejichž cena se může vyšplhat až na desítky či stovky tisíc korun.

Pojďme si tedy představit několik tipů jak ušetřit s minimálními náklady nebo dokonce bez vynaložení finančních prostředků.

  1. Nezakryté topení a aluminiová folie za radiátorem. 

Máte topení zakryté úplně či částečně sedačkou, skříní, křeslem atd. Změňte rozmístění nábytku, aby topení bylo celé přístupné a teplo mohlo proudit do prostoru.  Instalujte za topení na zeď aluminiovou folii, která bude odrážet teplo do prostoru a nebudete tak zbytečně ohřívat zeď.

  1. Větrání

Nenechávejte otevřenou ventilačku pro přívod vzduchu, ale otevřete okno úplně a vyvětrejte krátce, ale intenzivně po dobu cca 5 min. 

  1. Snížení celkové teploty v domě či bytě.

Zbytečně nepřetápějte vzduch v místnosti. Je lepší udržovat konstantní a nižší teplotu cca 19-20°C, než vypínat topení a pak nárazově topit naplno. Nižší teploty jsou taktéž výrazně zdravější a lépe se při nich spí než v přetopené místnosti s vysušeným vzduchem.  Nastavte si v ložnici teplotu na 18°C a váš organismus to posílí. 

  1. Sprcha místo vany

Zvažte jestli potřebujete každý den napouštět horkou vanu. Rychlá čtyřminutová sprcha stačí pohodlně k umytí celého těla a je energeticky až 4x úspornější než napuštěná vana.

  1. Zhasínání a vypínání spotřebičů

Důsledně zhasínejte ve všech místnostech odkud odcházíte. Spotřebiče vypínejte úplně, protože i na tzv Stand-by mode (při vypnutí ovladačem) stále odebírají energii. Ideální je pořídit si prodlužku/rozdělovač s vypínačem/přerušovačem, zapojit do ní televizi, set top-box, PC a příslušenství atd. a na noc vše vypnout a pak ještě vypnout rozdělovač přímo na prodlužce. Nemusíte nic vytahovat ze zásuvky.  Tím bude zajištěn skutečně  nulový odběr těchto spotřebičů.

  1. Sušení prádla

Místo sušičky sušte prádlo klasickým způsobem. Ani mrazu se bát nemusíte. Voda uvnitř oblečení zmrzne a poté led přejde do plynného skupenství, takže ze zmrzlých triček, kalhot, povlečení a utěrek rázem budete mít normální prádlo, jako kdybyste ho sušili doma. Navíc bude perfektně vyvětrané a zbavené bakterií a roztočů, kteří nesnáší mráz.

  1. Chytré vaření 

Vařte na plotně velikosti odpovídající hrnci.  Ohlídejte si, aby hrnec zakrývala poklička a teplo tak neunikalo. Dobu vaření můžete výrazně zkrátit také použitím tlakového hrnce.

  1. Malá investice, velké úspory

Popřemýšlejte jestli váš rodinný rozpočet snese výměnu starých neúsporných spotřebičů za nové, které jsou již v energetické třídě A nebo maximálně B. Platí to zejména o velkých spotřebičích jako lednice, pračka, televize.

Instalujte doma všude LED žárovky. 

  1. Nestyďte se za to šetříte, naopak

To, že jste snížili teplotu na 20°C a chodíte doma teple oblečení a s bačkorama na nohou není žádná ostuda, nenechte se ovlivnit negativními komentáři a hejtry na sociálních sítích. Naopak. Snaha o snižování spotřeby je důkazem pragmatičnosti a chytrosti a výše uvedené tipy doporučují i sami dodavatelé energií.

Přeji vám hodně sil a věřím, že (i s pomocí úspor) nadcházející složitou zimu všichni zvládneme.

Ing. Ladislav Barcuch

Manažer pro strategický rozvoj

+420 778 460 382

ladislav.barcuch@explicitreality.cz



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: