Investování do nemovitostí v zahraničí

Investování do nemovitostí v zahraničí

Jak na to a co všechno je třeba vědět?

Vysoká inflace nutí Čechy více přemýšlet o investicích a koupě nemovitosti patří k těm nejjistějším. Jenže právě i díky tomu ceny tuzemských nemovitostí vyrostly do závratných výšek. Zajímavou alternativou se tak čím dál častěji stává právě nákup „chaty“ u moře. Vyplatí se tedy porozhlédnout se po nabídce v zahraničí?

Investiční nemovitost v zahraničí přináší kromě rekreace také zhodnocení samotné nemovitosti. Růst ceny nemovitosti v zahraničí může dosahovat velmi zajímavých výsledků, zejména v turistických lokalitách. A pokud se k tomu přidají také výnosy z pronájmu, z nákupu „letní chaty“ se může stát velmi zajímavá investice. Investice do zahraničních nemovitostí tedy může být atraktivní pro investory, kteří hledají diverzifikaci svého majetku a chtějí získat vysoké výnosy.

Mezi nejžádanější lokality pro investici patří oblíbené turistické destinace jako Chorvatsko, Španělsko, Itálie a Řecko. Rakousko, Slovensko, Bulharsko a Albánie se také čím dál častěji objevují na seznamu potenciálních destinací. Mimo Evropu je stále více oblíbená Dubaj.

Krok č. 1 – pečlivé posouzení výnosnosti investice

Při investování do zahraničních nemovitostí je důležité dobře zvážit několik faktorů.

Za prvé si musíte uvědomit, že investice do zahraničních nemovitostí přináší určitá rizika. Zásadní krok je opravdu pečlivě posoudit lokalitu, kde se daná nemovitost nachází. Turistické oblasti, jako například pobřeží Jaderského moře, jsou oblíbené u turistů a mají velký potenciál pro vysoké návratnosti. Nicméně je nutné vzít v potaz také konkurenci, nabídku a poptávku a zvážit sezónnost. Zmínit je potřeba i měnová rizika, politické riziko a riziko změny právního rámce v zemi, kde se nemovitost nachází. Proto je důležité důkladně zkoumat a analyzovat trh nemovitostí dané země, její ekonomickou stabilitu a hospodářský vývoj.

V úvahu musíte vzít náklady na investici, jako jsou náklady na nákup nemovitosti, správu, údržbu a daně. Všechny tyto náklady hrají roli při posuzování výnosnosti investice.

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je způsob financování zahraniční nemovitosti. Možností je mnoho. Měli byste však zvolit takovou, která je v souladu s vašimi cíli a finančním plánem. 

Koupí nemovitosti to nekončí

Je třeba si také uvědomit, že může být obtížné najít a následně navázat spolupráci s místními realitními makléři, správci nemovitostí a dalšími profesionály v této oblasti. Díky zvyšující se poptávce máme už i v Česku odborníky, kteří se zaměřují na nákup a správu nemovitostí v oblíbených a vyhledávaných zahraničních lokalitách.

V neposlední řadě je důležité zvážit své cíle a časový horizont investice. Investice do zahraničních nemovitostí mohou být vhodné pro dlouhodobé investice.

Jak získat kapitál na nemovitost v zahraničí?

Nejlepším zdrojem jsou bezesporu vaše vlastní úspory. Dále je možné využít dofinancování prostřednictvím bank či stavebních spořitelen.

Shrňme si tedy několik možností financování:

  • Požádat o hypotéku přímo v zemi, kde plánujete koupit nemovitost. Za předpokladu, že splníte všechny podmínky banky a budete se řídit tamními zákony a poplatky. Ve většině případů dostanete nanejvýš 70 % z ceny.
  • Využít klasickou hypotéku v Česku, ovšem pozor při výběru banky. Je potřeba najít takovou, která umožní financovat tento účel. Většinu poptávek na nákup nemovitosti v EU se nám s klienty ovšem podařilo úspěšně zafinancovat.
  • Využít tzv. americkou hypotéku, která sice není vázaná na účel, ovšem úroky u této varianty jsou i dnes o něco vyšší než u klasické hypotéky.

Před investováním do zahraničních nemovitostí pečlivě zvažte a dejte na misku vah veškerá rizika a výhody. A ideálně svůj záměr zkonzultujte s odborníky a svým poradcem.

Valerie Gordina

Poradce finančního plánování

valerie.gordina@explicitinvest.cz

tel. 776 411 996



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: