Strašák jménem energetická náročnost G

Strašák jménem energetická náročnost G

Článek o energetické náročnosti budov jste si na našem blogu mohli přečíst už před rokem. A protože je toto téma nyní více než aktuální, chtěli bychom vám ho znovu připomenout. Stále se setkáváme s klienty, kteří při hledání nemovitosti vidí energetické označení budovy G a jdou obratem na další inzerát.

Abych řekl pravdu, v dnešní době se zájemcům nedivím. Ale pozor, energetická náročnost budovy G nemusí znamenat nutně energetickou náročnost G – mimořádně nehospodárná. Pojďme si představit situaci. Procházíte si nabídky nemovitostí na inzertních serverech a v mnoha případech vidíte energetickou třídu G. Většinu z vás tato informace odradí nebo se jí minimálně zaleknete a raději svou pozornost zaměříte na jiné nemovitosti.

A já vám plně rozumím, a kdybych se v realitách nepohyboval už přes šest let, také bych se této informace zalekl a přeskočil na jiné nabídky. Ale když se na inzerát zadíváte podrobněji, zjistíte, že je dům nebo bytový dům zateplený, má plastová okna, na střeše může být třeba i fotovoltaika. To přece nemůže být nemovitost v energetické třídě G, říkáte si.

Nenechte se „géčkem“ odradit

Proč se tedy znázorňuje energetická třída G – mimořádně nehospodárná? Povinnost zpracovat energetický štítek budovy má Vyhláška č. 264/2020 Sb. Vyhláška o energetické náročnosti budov, každý majitel, který prodává či pronajímá nemovitost. V případě, že energetický štítek nemáte, musíte v inzerátu uvést energetickou třídu G – mimořádně nehospodárná. Pokud byste v inzerci uvedli nepravdivý údaj, třeba že se nemovitost nachází v energetické třídě C, a neměli vypracovaný energetický štítek, tak vám jako majiteli – fyzické osobě hrozí pokuta do výše 100.000 Kč, v případě právnické osoby až do výše 200.000 Kč.

Bez energetického štítku se neobejdete

U nás v Explicit Reality můžete také někdy vidět energetickou třídu G, ale nenechte se tím odradit. Někdy je situace taková, že prodávající na prodej nemovitosti spěchají a energetický štítek nemají k dispozici. A než ho necháme vypracovat, častokrát uběhne i 14 dní a nemovitost máme již rezervovanou. Energetický štítek musí být každopádně předán vždy nejpozději v den podpisu kupní smlouvy k prodeji nemovitosti. 

Nevěřte tedy realitním makléřům nebo lidem, kteří vám říkají, že energetický štítek nepotřebujete, a svěřte se do rukou ověřeným realitním zprostředkovatelům. Závěrem si shrňme to hlavní: Energetické třídy G se nelekejte a vždy si energetický štítek vyžádejte nejpozději u podpisu kupní smlouvy. U nás v Explicit Reality je tohle standardem jak pro prodávajícího, tak i kupujícího.

Dalibor Stříbný

Jednatel společnosti Explicit Reality

dalibor.stribny@explicitreality.cz

777 602 691



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: