Nákup první nemovitosti

Nákup první nemovitosti

Ať hledáte dům či byt, vždy je dobré vědět, na co si dát pozor, a vyhnout se přešlapům. Jak postupovat vám poradí náš Průvodce pro ty, kdo si chtějí koupit svou první nemovitost.

Pozor na první dojmy 

Na inzertních portálech najdeme mnoho nemovitostí k prodeji, ale při jejich prohlížení buďte obezřetní. Například některé fotografie mohou prostor opticky zmenšovat, jiné zase naopak zvětšovat. Také komentáře lidí u inzerátu bývají často zavádějící. Nenechte se tedy ovlivnit prvními dojmy ani názory „laiků“. Vždy je lepší požádat o pomoc odborníka, tedy realitního makléře, který je v oboru znalý, a navíc má vaše sympatie. Měl by být vstřícný a udělat maximum, aby vše proběhlo správně a bez problémů. Nemá váš makléř v nabídce nemovitost, která se vám líbí? Nevadí. Správní makléři nebudou mít problém spolupracovat, prioritní je pro ně spokojenost klientů. Proto můžete v zastoupení vaším makléřem zrealizovat koupi nemovitosti od jiného makléře, aniž byste zaplatili o korunu navíc.

Myslete na výběr lokality

Samotná koupě nemovitosti není složitá, důležité je ale promyslet si, k čemu budete nemovitost využívat. Pokud ji chcete pouze pro vlastní bydlení, pak nejspíš máte jasno, ve kterém městě žít chcete a ve kterém nikoli. Pak se stačí ujistit, že ve vámi žádané lokalitě je vše, co k životu potřebujete. Oříšek však přichází v momentě, kdy chcete koupit nemovitost investiční. V tomto případě si dejte na výběru lokality opravdu záležet. Lokalita je totiž jeden z hlavních faktorů, které ovlivňují budoucnost vaší investice. Nezbytností by měla být alespoň základní vybavenost – obchod, škola, školka – a ideální je, když může lokalita nabídnout i něco navíc.

Cena rozhodne

Spousta lidí se v první řadě dívá na cenu. Je to ale správně? Důležité je porovnat cenu se stavem nemovitosti – a tím nemyslím jen stav na první pohled viditelný. Vyžádejte si co nejvíce informací, které mohou hrát při rozhodování velkou roli. Dotazujte se na vytápění, stáří nemovitosti, kdy proběhly renovace a jaké, důležité je taktéž znát stav např. elektrorozvodů a mnoho dalšího. A nechte si byt či dům nacenit. Alespoň tržním odhadem, který sice není přesný, ale i tato orientační cena vám může pomoci. 

Nebojte se projít více nemovitostí. Neuvazujte se hned k první, kterou najdete v nabídce. Vytipujte si několik nemovitostí a jděte na prohlídku. Zajímejte se také o starší inzerce. Nemovitosti, které jsou déle v nabídce, mohou cenu nakonec snížit nebo u nich bude jednodušší dohodnout se na cenovém kompromisu. Pokud jste si nemovitost již vyhlídli nebo se rozhodujete mezi dvěma, běžte se na ně podívat ještě jednou. První prohlídka bývá většinou plná dojmů a snáz při ní přehlédnete důležité detaily. Jak s oblibou říkám – nekupujete věc za pár stovek, ale nemovitost za několik milionů.

Právní stav nemovitosti je pro vás velmi důležitý

Nemovitost jste si již vybrali, ale máte o ní opravdu všechny potřebné informace? Ještě si ji pro jistotu „proklepněte“. K prověření odborníka nepotřebujete, vše důležité najdete na listu vlastnictví nemovitosti, který si obstaráte i sami přes katastrální úřad – v dnešní době to přes internet vyřešíte během několika minut. Zajímat by vás měla celková velikost nemovitosti, případně další parcely ležící kolem ní – jsou taktéž předmětem převodu? Informujte se také na vlastnická práva, věcná břemena a především by vás mělo zajímat to, zda nemovitost není zadlužená. Je důležité zjistit si tyto věci ještě před samotnou koupí, aby se případně začaly řešit dřív, než bude pozdě. 

Financování řešte s odborníky

Při financování nemovitosti si nechte poradit od odborníka. Nemyslím tím člověka pracujícího u přepážky v bance, ale finančního/investičního poradce, který se v těchto záležitostech pohybuje denně. S klienty řeší nejlepší způsob financování, ale zároveň myslí do budoucna. Společně můžete najít nejvhodnější cestu pro financování vaší vybrané nemovitosti. Protože koupě nemovitosti je přece investice. 

Pokud plánujete koupi nebo prodej nemovitosti, ráda vám s tím pomůžu. Klíčový je pro mě individuální přístup ke každému klientovi a společně se svými kolegy z Explicit Invest vám pomůžu najít tu nejlepší cestu k vaší spokojenosti. 

 

Sabina Kučerová 

Realitní specialista

e-mail: sabina.kucerova@explicitreality.cz

tel. 604 140 764



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: