A kdo pomůže nám?

A kdo pomůže nám?

Když se rozhlédnete po českém realitním trhu, naprostá většina makléřů zastupuje stranu prodávajícího. Na kupující se zapomnělo.

Zvláštní že?

Než jsem se začala věnovat realitnímu oboru, sama jsem si prošla procesem koupě nemovitosti.

Rozhodně jsem si to představovala jednodušší. A přiznám se, že bylo dost situací, ve kterých jsem se cítila málo informovaná a zkušená. Měla jsem obavy ze všeho.

Potřebovala jsem někoho, kdo by mi pomohl se všemi neznámými a ušetřil mi tím hromadu času.

A času mě to stálo opravdu dost už od prvních kroků, jako je zjišťování bonity, podání žádosti o hypotéku, výběr nemovitosti a další čas strávený nad sháněním informací, právních i technických.

Mít po boku zkušeného parťáka se hodí

Na co si dávat při výběru nemovitosti pozor? Na co se zaměřit při prohlídkách? Co mi může majitel zatajit?

Hodilo by se mi mít po svém boku někoho, kdo by mi uměl zodpovědět tyto otázky a pomohl mi tak s rychlejší selekcí nemovitostí splňující mé požadavky. Zkrátka člověka, který se v této branži obratně pohybuje, proces prodeje a nákupu má v malíčku a chce mi pomoct. Přece jen se jedná o dlouhý proces a nemovitost není něco, co kupujete každý druhý den.

Kdyby se mnou tehdy byl profík, který by na prohlídce zjistil, co je potřeba a já se mohla věnovat pocitu z místa, velice bych to ocenila. Mohla bych si létat v představách, jaké by to mohlo být, mít tady svůj nový domov. Základnu, kam se ráda vracím a kde odpočívám. Místo všeho toho zjišťování kolem.

Měl by zkušené oko a dokázal posoudit technický stav. Rozuměl by právnímu servisu a uměl předejít případným komplikacím. Znal prodejní techniky. Ustál by ten tlak na kupujícího.

A kdyby nemovitost neodpovídala svým stavem ceně, adekvátně by vyjednal se stranou prodávajících slevu. Rozhodně líp než já, holka z malého bytu, která kupovala nemovitost poprvé v životě.

Umíte číst ve smlouvách?

Čtení smluv je trošku složitější disciplína, hlavně když v nich nečtete každý den.  Je pravda, že v době, kdy jsem kupovala nemovitost, bych taky byla ráda, kdybych nemusela sama hledat advokáta, který není moc drahý, je dobrý, má na mě čas, věřím mu atd. Spolupracovala bych se schopným člověkem na svém místě a on by za mě udělal vše, čemu rozumí lépe než já. Zároveň bych měla jistotu, že má vše pod kontrolou a stojí na mé straně.

Pokud bych se rozhodovala kupovat další nemovitost nebo prodávat nemovitost stávající, rozhodně vedle sebe chci mít ostříleného makléře, který se orientuje ve všem výše uvedeném, a taky v tom, jak to chodí na katastru, který mi pomůže s daňovým přiznáním, řekne mi, kdy a kam jej podat. Člověka, který mi pomůže s tím, abych v budoucnu neměla starosti navíc a mohla se naplno věnovat jen zvelebování svého nového domova.

Dnes už mám nejen vlastní zkušenosti, ale taky praxi. Pokud hledáte nemovitost a chtěli byste, aby vás někdo zastupoval, ráda s vámi proberu možnosti a vše, co vás ohledně realit zajímá.

Provedu vás koupí nemovitosti a budu vám krýt záda.

Těším se na spolupráci

Lucie Posoldová

Tel. 775 959 945, e-mail: lucie.posoldova@explicitreality.cz

Realitní makléřka, Brno

 



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: