Je vhodná doba na prodej nemovitosti?

Je vhodná doba na prodej nemovitosti?

Uvažujete o prodeji nemovitosti? Nebo chcete kupovat dům, byt či pozemek? Pak zpozorněte!


Už máme za sebou téměř celý rok v době "Covidové", která ovlivňuje životy nás všech. Přestože některé obory byly zasaženy velmi razantně a do dnešní doby lidé neví, co bude zítra, tak trh s nemovitostmi prožívá turbulentní nárůst prodejů nemovitostí. Připadám si někdy, že se rozjel závod z řad menších investorů, kteří ukládají své úspory do nemovitostí, aby tak své prostředky ochránili před inflací a dalšími ekonomickými hrozbami této doby, kterou prožíváme a ještě prožívat budeme.
Už téměř denně dostávám od klientů a také z řad kolegů makléřů, nebo finančních poradců otázku, jaký bude další vývoj cen na realitním trhu.

Je tedy pro vlastníky nemovitostí nyní výhodný prodej a naopak pro kupující vhodná doba ke koupi?


Pojďme si to shrnout.

Rok 2000


Začal obrovský zájem o koupi nemovitosti a poptávka tak vysoce převyšovala nabídku a začala tak obrovská konjuktura, která trvala až do roku 2008.
V tomto období ceny nemovitostí vzrostly v některých městech až trojnásobně. V této době řídili ceny prodávající.

Rok 2009 - 2012


V rozmezí těchto let na realitní trh dopadla ekonomická krize, díky které došlo k výraznému oslabení poptávky a ceny nemovitostí tak klesly.
A co se nestalo? Trhu vládli kupující, kteří si vybírali, kterou nemovitost si koupí a skoro i za jakou cenu.

Rok 2013


V tomto roce se realitní trh odráží ode dna po tom, co někteří majitelé nemovitostí přišli i o 40% hodnoty své nemovitosti.
Je důležité si říci, že průměrná cena nemovitostí byla ve srovnání s rokem 2000 stále o mnoho vyšší a to i dvojnásobně.

Rok 2013 - současnost


Od roku 2013 až do současné doby se nacházíme opět v období růstu cen nemovitostí. A trhu opět vládnou prodávající. A tento růst cen trvá do teď.

Věřím, že všichni už jste čekali nějaký propad cen nemovitostí. Já osobně jsem ho také už v roce 2021 čekal, protože zde máme velký nepoměr mezi růstem cen nemovitostí a růstem celkové ekonomiky státu. Ekonomika státu roste v průměru přibližně o 3 % ročně a ceny nemovitostí rostou v průměru o 7 % ročně. Takže ceny nemovitostí rostou dvakrát rychleji než česká ekonomika. A tohle je hodně nezdravé a z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Bydlení pro každého z nás se tak stává méně a méně dostupnější.

Za mě říkám, že zde máme nafouknutou bublinu. Jen je otázka, kdy splaskne. Zatím to nevypadá, že by prasknutí přišlo v tomto roce, nebo i v roce 2022, ale kdo ví.

Proto, pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, máte nyní jedinečnou příležitost. Naopak, pokud uvažujete o koupi již delší dobu, udělejte to hned nebo vám ceny můžou růst před očima.


Z osobních zkušeností vím, že je zájem kupujících velký, protože ukládají své úspory do konzervativních investicí, jako je koupě nemovitosti. Všechny státy bezprecedentně pumpují obrovské množství peněz do ekonomiky, takže to nebude mít za mě brzký konec.

Po této době přijde impuls a bublina splaskne a může se to podobat době v roce 2008, kdy se odstartovala ekonomická krize. Mnoho lidí narazilo do zdi a nedokázali splácet své závazky a trvalo několik let, než se situace začala zlepšovat.

Osobně jsem zvědavý, jak se státy budou vypořádávat s extrémními dluhy, které se jim podařilo nastřádat za období "Covidu". Budou lidé schopni dostát svým závazkům u bank a budou schopni splácet své úvěry?

V dohledné době nás čeká spíše období úspor a zdrženlivosti, které bude mít stejně, jako v roce 2008 vliv na cenu nemovitostí. Jen je otázkou, jak moc půjdou ceny nemovitostí dolů, a kdy se z této doby zase oklepeme.

Závěrem chci říci, že si tuhle dobu ještě „užívejme“, protože v roce 2021 a věřím, že i v roce 2022 do zdi nenarazíme.

Pokud vás zajímá více vývoj realitního trhu, nebo zvažujete prodej či koupi nemovitosti, tak mě neváhejte kontaktovat. Rád se s vámi sejdu a proberu veškeré varianty s možností výhledu dále.

Dalibor Stříbný, +420 777 602 691
jednatel společnosti EXPLICIT REALITY



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: