Jak pandemie ovlivní realitní trh?

Jak pandemie ovlivní realitní trh?

Letos na jaře nám do našich životů a celé ekonomiky vpadla neočekávaná situace v podobě pandemie nemoci Covid-19. Jako každý jiný trh, i ten realitní je ovlivňován mnoha vnitřními a vnějšími faktory. Nicméně takový výrazný zásah nikdo neočekával. Co se tedy bude dít dál na trhu s realitami?  

Po počátečním zamrznutí trhu se životy vrací pomalu do normálu. Prvotní reakce v podobě ochlazení transakcí je přirozená.  Lidé mají obavy z jejich budoucí finanční stability a zásadní rozhodnutí, kterými koupě bydlení určitě je, raději odloží a vyčkávají. Částečně samozřejmě také doufají ve snížení cen nemovitostí. Prodávající ale logicky nechtějí hned snižovat ceny, pokud nutně nepotřebují prodat, a vyčkávají také. Tak vzniká zpomalení trhu.  

Na to, co se bude dít do budoucna, existuje několik scénářů, které samozřejmě souvisí s vývojem stavu ekonomiky, s opatřeními, které přijmou vlády a centrální banky a neméně s psychologií zákazníka. Aktuálním předpokladem je, že lidé i podnikatelské subjekty budou více šetřit a že se ekonomika, a s ní i realitní trh, zpomalí. Nikdo ale neví, jak hluboká a dlouhá bude očekávaná krize.

V minulosti jsme byli svědky nebývalého ekonomického růstu a to ovlivňovalo i realitní trh. Prodalo se v podstatě vše, i za vyšší ceny, protože poptávka výrazně převyšovala nabídku. Většinou trvá delší dobu, než se změny v ekonomice a společnosti projeví i na cenách nemovitostí. Pokles cen lze tak očekávat v řádu měsíců, či dokonce až v příštím roce. Nelze obecně říci, jaké procentuální snížení přesně přijde, vždy totiž záleží na konkrétním druhu nemovitosti. Obecně ale u těch nemovitostí, které byly hodně nadhodnocené v době růstu (typicky byty a developerské projekty ve velkých městech), lze čekat vyšší propad, než u jiných druhů nemovitostí. 

Developeři ani banky samozřejmě nejsou příznivci toho, aby se snížily ceny nemovitostí, proto spíše stojí na názorové straně těch odborníků, kteří toto budoucí snížení příliš nepředpokládají. Nicméně psychologie zákazníka je jasná. Většina lidí má aktuálně nejisté své příjmy v budoucnu a budou tak spíše vyčkávat na snížení cen.

Pokud ale chcete opravdu prodat ještě letos za aktuální ceny, lze očekávat, že se budou nadále dobře prodávat atraktivní reality a mezi nimi hlavně nabídky, které jsou opravdu profesionálně zpracované a budou se „umět prodat“. Víc než kdy jindy teď bude platit, že je zásadní úroveň zpracování nabídky a odvedení skvělé makléřské práce. Nekvalifikované nabídky mezi ostatními zapadnou. Proto je právě teď vhodné využít služeb kvalitního realitního makléře, které vám můžeme nabídnout. Neváhejte nás kontaktovat a rádi se s vámi potkáme na nezávazné konzultaci a probereme vaše možnosti.



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: