Energetická třída G v inzerátu nemovitosti

Energetická třída G v inzerátu nemovitosti

Určitě se vám to už někdy stalo. Procházíte si inzeráty nemovitostí, které máte zrovna v hledáčku a ve většině případů vidíte energetickou třídu G Mimořádně nehospodárná. Většinu z vás tato informace odradí, nebo se jí minimálně zaleknete a jdete se podívat po jiné nemovitosti.

A já vám plně rozumím a kdybych se v realitách nepohyboval už přes pět let, také bych se toho zalekl a šel se dívat asi po jiné nemovitosti.

Ale když se na inzerát zadíváte podrobněji, tak uvidíte, že je dům nebo bytový dům zateplený, v nemovitosti jsou plastová okna, na střeše může být třeba i fotovoltaika. To přece nemůže být nemovitost v energetické třídě G, říkáte si.

Proč se tedy znázorňuje energetická třída G, mimořádně nehospodárná?


Povinnost zpracovat energetický štítek budovy má podle zákona 406/2000 Sb. každý majitel, který prodává či pronajímá nemovitost. V případě, že energetický štítek nemáte, tak se musí v inzerátu uvést energetickou třídu G, mimořádně nehospodárná. V případě, že byste v inzerci uvedli nepravdivý údaj, třeba že se nemovitost nachází v energetické třídě C a nemáte vypracovaný energetický štítek, tak fyzické osobě, majiteli hrozí pokuta do výše 100.000 Kč a právnické osobě až do výše 200.000 Kč.

Energetický štítek musí být vždy předán nejpozději v den podpisu kupní smlouvy k prodeji nemovitosti.

U nás v Explicit Reality také můžete vidět někdy energetickou třídu G, ale nenechte se tím odradit. Někdy je situace taková, že prodávající spěchají na prodej nemovitosti a energetický štítek nemají k dispozici. A než ho necháme vypracovat, tak kolikrát uběhne i 14 dní a nemovitost máme již rezervovanou.

Nevěřte realitním makléřům nebo lidem, kteří vám říkají, že energetický štítek nepotřebujete a svěřte se do rukou ověřeným realitním zprostředkovatelům.

Závěrem. Energetické třídy G se nelekejte, vždy si energetický štítek vyžádejte nejpozději u podpisu kupní smlouvy. U nás v Explicit Reality je tohle standardem, jak pro prodávajícího, tak i kupujícího.

Dalibor Stříbný
jednatel společnosti Explicit Reality



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: