Výhled na vývoj cen nemovitostí pro rok 2024 z pohledu Dalibora Stříbného

Výhled na vývoj cen nemovitostí pro rok 2024  z pohledu Dalibora Stříbného

Ceny nemovitostí dosáhly svého minima a jejich pokles v roce 2024 se nejeví jako pravděpodobný. S nižší inflací a dostupnějšími hypotékami se očekává, že zájem o nákup domů a bytů poroste, což zřejmě bude podporovat i cenový trend směrem nahoru.

Realitní trh v poslední době čelil několika výzvám, včetně neobvykle vysokých úrokových sazeb a rekordní inflace. Tyto faktory vedly k nejistotě a omezené dostupnosti vlastnického bydlení. Nicméně změny v pravidlech pro hypoteční úvěry, zejména zrušení některých limitů, naznačují možný návrat zájmu o hypotéky.

Hypotéky: Nový pohled na financování

Uvolněná pravidla České národní banky pro hypoteční úvěry neměla na trh výrazný vliv. Ovšem se snižujícími se sazbami a předpokládaným oživením hypotečního trhu v nadcházejícím období by mohl počet klientů čerpajících hypotéku vzrůst.

Ceny nemovitostí mají své dno za sebou

Statistiky z minulého vývoje ukazují, že ceny nemovitostí, zejména na primárním trhu, dosáhly svého minima. S postupnou stabilizací inflace a očekávaným poklesem sazeb hypotečních úvěrů lze pozorovat známky zotavování trhu. Poptávka se vrací a s ní i tzv. odložená poptávka, což ukazuje na návrat zájmu o nemovitosti.

Přetrvávající poptávka a omezená nabídka

Zvýšená poptávka po nových nemovitostech se projevuje od začátku roku 2023 a zdá se, že tento trend bude pokračovat i v roce 2024. S poklesem úrokových sazeb a silným odhodláním Čechů pořídit si vlastní bydlení, se dá očekávat růst zájmu. Naproti tomu nabídka zůstává omezená, částečně kvůli zpožděným projektům a změně některých developerských projektů na nájemní bydlení. Věřím, že nájemní bydlení bude v budoucnosti větší trend, zejména ve velkých městech.

Predikce pro rok 2024:
Mírný růst cen

I když je odhad budoucnosti vždy výzvou, na základě faktů a argumentů lze s jistotou říci, že není pravděpodobné, že by ceny nemovitostí v roce 2024 klesly. Místo toho se očekává jejich mírný růst.

Dalibor Stříbný

Jednatel Explicit Reality

dalibor.stribny@explicitreality.cz

777 602 691                                                                               



Zajímají vás aktuality z realitního trhu

a chcete s námi držet krok?

Budeme vás informovat o nemovitostech a novinkách jako první. No spam.

 

Podobné články: